a biztonság mindennél fontosabb

2020.08.14. 11:30

Kerüljük el a tragédiákat! Bemutatót tartottak a vízimentők a Balatonban

Célszerű lenne, ha tartalmazná a strandbelépő a biztonságos fürdőzésről szóló tájékoztatót és a biztosítást is, erről is beszéltek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgála (VMSZ) és az Uniqua Biztosító újságíróknak szóló közös rendezvényén az alsóörsi strandon csütörtökön, ahol a leggyakoribb vízi balesetekre hívták fel a figyelmet.

Kovács Erika

20200813 Alsóörs A vízimentők és az Uniqa közös bemutatója és tájékoztatója a strandi biztonságról és a balesetek elkerüléséről Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A legfontosabb közösségi értéknek nevezte a biztonságot Hebling Zsolt. Alsóörs polgármester azt mondta, ez különösen felértékelődött a koronavírus-járvány miatt, és nagyon fontos a szabadság alatt is, különös tekintettel a fürdőzésre.

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke és Polányi Zoltán, a biztosítótársaság vezérigazgató-helyettese az együttműködésre helyezte a hangsúlyt.

A köszöntők után Bagyó Sándor a tóban levő vízimentők segítségével nagyon érzékletesen, eszközök segítségével mutatta be a leggyakoribb baleseteket, amik a strandokon, illetve a vízben megtörténhetnek. Úgy mondta, a „szabadság üzemmód” sokszor felelőtlenné teszi az embereket, ami sajnos gyakran úgynevezett csőlátást alakít ki, pedig a biztonság mindennél fontosabb érték.

A balesetek, illetve tragédiák elkerülése érdekében egyebek mellett azt javasolta, csak kijelölt fürdőhelyeken strandoljunk, ahol lehetőleg a lépcsőkön menjünk bele a vízbe, így elkerülhetjük a kagylók okozta sérüléseket, és mindig figyeljük a vízmélységet jelző táblákat, amik, véleménye szerint, lehetnének még nagyobb méretűek és figyelemfelkeltőbbek is. Sajnálattal beszélt arról is, hogy sokan felelőtlenül mennek, illetve úsznak egy-egy egy labda vagy vízi eszköz után, amit a szél a tó közepe felé sodor. – Sírjon inkább a gyerek a játéka után, mint hogy koporsót kelljen hozni! – érzékeltette a helyzet súlyát az elnök.

Bagyó Sándor szerint életet menthet meg, ha rendelkezésre áll a vízi biciklin valamilyen mentőeszköz; ma már sokféléből lehet válogatni. Tavalyi kampányukra utalva azt mondta, adott esetben nagyon fontos, hogy valamit oda lehessen dobni a fürdőzőnek. Ilyen lehet például a mentőöv, a mentőgyűrű, a mentőrúd és a dobózsák, utóbbit a vízimentők is gyártják.

Úszáskor, ha valaki elfárad vagy görcsbe rándul a lába, nagyon jól jöhet egy derékra csatolható és adott esetben magától felfúvódó mentőpárna.

Az elnök külön felhívta a figyelmet arra, hogy a part közelében, illetve sekély vízben soha senki ne ugorjon vízbe, mert így akár le is bénulhat, de ezek az esetek akár tragikusan is végződhetnek. – Ha valami baj történik, a segítség megérkezéséig legalább egy ember maradjon a helyszínen – javasolta, majd kollégáival együtt bemutatták az újraélesztést is.

- Nagyon fontos a biztosítás, és azt soha nem lehet tudni, hogy erre mikor lesz szükség – ezt Polányi Zoltán mondta. Példaként említette meg, a kártérítési összeg a halálos vízi baleseteknél elérheti a több tíz millió forintot, maradandó egészségkárosodásnál akár a több száz milliót is.

Hebling Zsolt kérdésünkre elmondta, az önkormányzati fenntartású strandjukon nagyon figyelnek a biztonságra, ezt garantálják a vízimentők, a Vöröskereszt képviselői, a mentőtoronyból folyamatosan kémlelik a vizet, és van mentőkatamaránjuk is. A pandémiás helyzet miatt fertőtlenítőket helyeztek ki, és a biztonságban, ami idén az egészséget kiemelten érinti, mindenben partnerük a strand összes szolgáltatója is. A polgármester örömmel beszélt arról, hogy idén eddig nem történt náluk strandi baleset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában