Mindig emlékezni kell Trianonra

2020.06.05. 16:00

Veszprémben is fellobbantak az emlékezés lángjai

A veszprémi 126. Szent Imre cserkészcsapat és a Szent Miklós Vízicserkész Raj is csatlakozott a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség és a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának kezdeményezéséhez: június 4-én este szerte a világban – így Veszprémben és megyeszerte is – , egy időpontban, 20 óra 20 perckor több ezer tűz lobbant fel egyszerre, emlékezve a 100 évvel ezelőtti trianoni békediktátumra.

Juhász-Léhi István

20200605 Veszprém Az összetartozás tüze a csónakázó tavon két veszprémi cserkész csapat, a Szent Imre és a Szent Miklós vízi cserkészraj szervezésében Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az esemény veszprémi főszervezője Fliegh Áron cserkészsegédtiszt a rendezvény előtt elmondta, fontos a határon túliaknak közvetíteni, hogy nem felejtettük el ezt a tragédiát.

„A határok ugyan szétválasztanak, lélekben mégis összetudunk fonódni velük. Ez is olyan esemény, amely megmutatja, hogy a magyarság képes összefogni” – fogalmazott, aki szerint a fiatalok alapvetően nyitottak a múlt megismerésére, így a trianoni tragédia kérdéseire is, de fontos, hogy milyen neveltetés kapnak, milyen tanáraik vannak.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Kolostorok és Kertek völgyében, a Csónakázó tónál ott volt a körzet önkormányzati képviselője, Halmay Gábor cserkésztiszt is, aki elmondta, több évfordulóról is megemlékeztek, hiszen nem csak Trianon 100 éves évfordulójáról emlékeztek meg, hanem arról is, hogy 10 éve kaphattak a külhoni magyarok állampolgárságot, amely az akkor újonnan alakult Országgyűlés egyik első intézkedése volt.

Fotó: Penovác Károly/Napló

„Rengeteg határon túli magyar cserkész szövetség működik, sokukkal nagyon jó a kapcsolatunk. Jártunk táborozni Erdélyben, a Vajdaságban, és természetesen ők is jártak nálunk” – mondta Halmay Gábor. Hozzátette: reméli, hogy a fiatalok „képben vannak” Trianon kapcsán, viszont nekik az a küldetésük, kötelességük, hogy megtanítsák nekik azt, amiről hosszú évtizedekig beszélni sem lehetett, miközben csak a magyarokat tették hibássá Trianon kapcsán.

„Nem kell Trianonon folytonosan siránkozni, ám mindig emlékezni kell rá!” – hívta fel a figyelmet a cserkésztiszt.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az est folyamán kenukra szálltak a cserkészek és tüzet gyújtottak, majd ismert nemzeti- és népdalokat énekeltek az összetartozás jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában