2020.05.04. 14:00
Ismét dolgozik a gombaszakellenőr a veszprémi piacon
Kelli Lajos, a veszprémi piac gombaszakellenőre hosszabb szabadság után állt ismét munkába. Kedden és pénteken 5.30 és 13.30 között, szombaton 5.30-tól 9.30-ig a lakosság is ellenőriztetheti az erdőn-mezőn gyűjtött vacsoránakvalót, de a szakember a tanulni vágyóknak is szívesen segít a gombahatározásban.
Kelli Lajos gombaszakellenőr
Fotó: Sági Ági/Napló
– A gombaszakellenőr állítja ki az adott napra az adott gombatételről szóló igazolást az árusnak vagy vendéglősnek is. Sajnos most nem nagyon jönnek az árusok, ami lehet a járványhelyzet miatt is, de vadon termő gomba sincs sok az aszály miatt. Tavaly is aszályos volt a tavasz, de ilyenkorra megjöttek az esők, és májusi pereszkét már lehetett szedni – mondta el Kelli Lajos gombaszakellenőr.
Az országban több helyen is sokat gyűjtöttek a kucsmagombákból – melyek az első tavaszi gombák –, sajnos Veszprém megyében ugyanerről nem lehet beszámolni.
– Én a sok kucsmagombafaj közül csak a fakéreg-kucsmagombával találkoztam, amelyet kertekben friss, locsolt mulcson gyűjtenek. Sajnos ez általában csak egy évig terem, néhány éve, a belváros átépítésekor még itt, a rózsakertnél, városi környezetben is sokat szedtünk belőle – tette hozzá.
A járványhelyzet miatt többen sétálnak erdőben, és ha megjön az eső, talán többen szednek gombát is. Jó tudni, hogy a termesztett és vadon termő kalapos gombák között is sok a gyógyhatású. Vannak immunerősítő, koleszterin- és vércukorszint-csökkentő, tumorellenes, vérzéscsökkentő, antibiotikus hatású gombák is.
– Hogy kifejthessék jótékony hatásukat, ezekből a gombákból többször kell fogyasztani. Nem többet, hiszen a gomba nehezen emészthető, hanem több alkalommal. Az óriás pöfeteg, az ízletes vargánya és a pecsétviaszgomba például antitumor hatású. Az előbbiek ehető, jóízű gombák, az utóbbit porrá őrölve teaként vagy feldolgozott formában fogyasztják. A Távol-Keleten elterjedt, gyógyhatása miatt termesztett gomba, de kozmetikumokat is készítenek belőle. Itthon is termesztik már a siitake gombát, amely immunerősítő, már a kínai császárok korában azt tartották róla, hogy meghosszabbítja az életet. A gyapjas tintagomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, fiatal példányai csemegegombának számítanak. Jó tudni, hogy ükapáink a taplógombákat használták vérzéscsillapításra, de erre a célra alkalmas például a hasadtlemezű gomba is. Vannak mérgező gombáink is, például a sárguló csiperke, melyet a gyógyszeripar orvosság-előállításra használ. A lényeg, hogy ha körülnézünk a gombák világában, számtalan – tudományosan bizonyított – gyógyhatású gombával találkozhatunk. Ebben az időszakban ezek fokozott szerepet kaphatnak a betegségek megelőzésében – fejezte be Kelli Lajos.