konferencia

2019.09.20. 10:51

Ápolásról Balatonfüreden: Fókuszban az együttérzés és felelősség

Együttérzés, felelősség, segítőszándék, emberség, így jellemezte a szakterület dolgozóit Sebestyén Beáta, az Emberi Erőforrás Minisztériuma egészségpolitikai főosztály vezetője a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete (MÁIE) háromnapos konferenciáján a Füred Hotelben, a szerdai nyitónapon.

Kovács Erika

20190919 Balatonfüred Hotel Füred. Magyar Ápolási Vezetők konferencia megnyitó Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Kónya Anikó, a MÁIE elnöke, a balatonfüredi szívkórház ápolási igazgatója köszöntője után külön üdvözölte Sebestyén Beáta a határon túlról érkezett ápolásvezetőket, majd szólt egyebek mellett a területre kiemelten jellemző humánerőforrás kérdéskörre. Mint a főosztályvezető elmondta, mind kevesebben vesznek részt az ápolóképzésben, kevés fiatal érdeklődik a szakma iránt, ily módon, a pályán levő dolgozók túlterheltek, a kiégés is veszélyezteti őket, amely kedvezőtlenül érinti az egészségüket, illetve a biztonságos betegellátást. A megoldást a béremelés, a munkakörülmények javítása, illetve a társadalmi presztízsük javítása jelenthetné.

A főosztályvezető rámutatott, mindebben nagy szerepe van az összefogásnak, az együttműködésnek, amit a MÁIE képvisel. A megoldásban aláhúzta az egészségügyi kormányzat szerepét, amely egyfelől kiemelten kezeli a szakterületet. Ezt jelzi például, az 2012-ben megkezdett, folyamatos béremelés után 2022-re 72 százalékkal nő a dolgozók bére. Másrészt több, előremutató programot is indítottak, amelyek egyebek mellett a magas minőségű szakképzést, illetve az utánpótlást célozzák meg.

A konferencia résztvevőit köszöntötte mások mellett Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, és Veress Gábor, a füredi szívkórház főigazgatója. A találkozón hazai és külföldi előadók beszélnek a szakterületet érintő feladatokról, illetve a friss információkról. Mindemellett a szervezők szabadidős, és társasági programokra is várják a résztvevőket Balatonfüreden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában