2019.08.26. 11:00
Hal- és vadételek a sümegi Jakab-napokon
A Jakab-napok egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye a főzőverseny volt, amelyre tizenhat csapat nevezett.
A veszprémi Honvéd Horgászegyesület vidám tagjai is indultak a versenyen
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló
Legtöbben vaddisznóból készítették az ebédet, de akadt szarvast és halat feldolgozó csapat is. A sümegi Kinizsi Vadásztársaság vaddisznóból főzött, alföldi paprikával, hagymával; a városvédők a bogrács aljába csontot tettek, hogy le ne ragadjon a klasszikus módon készített pörkölt. A helyi tűzoltók vaddisznóhúst használtak a pörkölthöz erdei gombákkal, fűszerekkel. A veszprémi Honvéd Horgász-
egyesület halászlét főzött saját fogású balatoni halból, pontyszeletekkel, ikrával. A Ravasz ízek sós módra nevű csapat vaddisznópörkölttel várta a zsűrit.
A verseny végén az ítészek értékelték a csapatok munkáját. Amint azt Halász János szakács elmondta, bizony előfordult, hogy szétfőtt a hús, és a konzervgombát is el lehetne hagyni, de öröm volt látni, hogy nem egyformát főztek a csapatok. – A halat választók szintén bebizonyították, hogy képesek elmozdulni a halászlé mellől – mondta Halász János.
Vári Dávid arról beszélt, hogy immár harmadszor zsűrizett itt, s javuló tendenciát lát. – Remek ételek készültek. A versenyzők arra törekszenek, hogy egyre jobb és izgalmasabb ételeket készítsenek, de elfogadják az észrevételeket is. Szervezettek a csapatok, rend van körülöttük, ez pedig az ételen ugyancsak meglátszik – mondta Vári Dávid, aki ha indult volna a versenyen, szíve szerint valami könnyű egytálételt készített volna serpenyőben, ropogós zöldségkörettel vagy bulgurral.
Végh László polgármester megköszönte a csapatok részvételét és a zsűri munkáját. Reményét fejezte ki, hogy jövőre is találkozik a fakanálforgatókkal.