több álmuk is valóra vált

2019.05.04. 11:30

A harminc éve város Almádit ünneplik

A nagyközséget 1989. április elsején nyilvánították várossá. Ennek 30. évfordulóját ünnepli a hétvégén a Balaton-parti település. Pénteken a hivatalos ünnepséget tartották Almádiban.

Sági Ági

Keszey János polgármester hangsúlyozta, hogy Almádi gyarapodó város, ahol egyre több fiatal család telepszik le Fotó: Sági Ági/Napló

Fotó: Sági Ági/Napló

A rendezvényen Oberfrank Pál színművész olvasott fel Balatonalmádit érintő részleteket neves írók visszaemlékezéséből, majd Keszey János polgármester mondott beszédet.

– 1989. április elsején nyilváníttatott a nagyközség várossá. Ekkor már léteztek azok az alapok, melyekre később, a szabadon megválasztott képviselő-testület mert és tudott falakat emelni. Most némi önkritikával azt mondhatjuk, hogy hiányzik még néhány díszítőelem, de a falak mögött már régóta otthonosan érezzük magunkat. Úgy gondolom, kimondhatjuk: településünk értékeit megőrző, mégis modern város lett – mondta el beszédében a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy Balatonalmádi gyarapodó város, ahol egyre több fiatal család telepszik le. Az elmúlt években a kormány támogatásával a város több álma valóra vált: új rendelőintézet és rendőrkapitányság épült. Készül az új óvoda, és megvannak a tervek az új bölcsőde építésére is. A város vagyona gyarapodott a vörösberényi Magtár épületével, és a jezsuita kolostor közösségi célú felújítása is megkezdődhet. Hamarosan új sportközpont épül.

Keszey János polgármester hangsúlyozta, hogy Almádi gyarapodóvváros, ahol egyre több fiatal család telepszik le Fotó: Sági Ági/Napló

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kifejtette, hogy várossá nem a hivatalos döntéssel válik a település, hanem a nemzedékek egymásra épülő munkája, a közösségi célok teszik azzá. Balatonalmádi karaktere egyedi és különleges, ami a helyieknek identitástudatot ad, a vendégeknek pedig egyedi látványosságot és páratlan értékgazdagságot kínál.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője felidézte a várossal kapcsolatos régi emlékeit és az elmúlt évtizedből azokat az alkalmakat, amikor országgyűlési képviselőként segíteni tudta a város fejlesztését. Beszélt a Pannónia Kulturális Központ felújításáról, a rendőrkapitányság és a rendelőintézet építéséről, az új sporttelep létrehozásáról. A Magtár, a Szent Ignác-templom és a jezsuita kolostor épületegyütteséről, a felújításukkal kialakuló új kulturális központról.

A rendezvényen részt vettek Balatonalmádi testvértelepüléseinek képviselői is. Az ünnepség végén Katarina Nagyová Nyitragerencsér, Wolfgang Grubwinkler Eggenfelden, Albert Tibor Tusnádfürdő, Marius Rosinszki Serock képviselője, valamint Polgárdy Imre és Kontrát Károly vörös kőbe ágyazott üveg emlékplakettet vettek át Keszey János polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában