A legvidámabb ünnep

2019.03.29. 07:00

Nevetés, játék és beszélgetés Pápán a purim jegyében

Purim ünnepe alkalmából a nevetésnek, a játéknak és a beszélgetésnek teret adva találkozásra hívta az érdeklődőket a zsinagóga épületébe a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület.

Polgár Bettina

A purim jegyében a közös játék is szerepet kapott az eseményen Fotó: Polgár Bettina

Schmidt Orsolya, az eseményt szervező egyesület vezetője köszöntőjében kiemelte, harmadik éve szerveztek a zsinagógában a legvidámabb zsidó ünnep, a purim jegyében összejövetelt.

– „Tegyétek azokat az evés-ivás és az öröm napjaivá…” Az Eszter könyvében olvasható sorok magukban foglalják a purim lényegét – hangsúlyozta Schmidt Orsolya.

Az ünnep történetével Schmidt Dezsőné elnökségi tag ismertette meg a jelen­lévőket. – Purim emléknapja a zsidó naptár szerinti ádár hó 14., ami a polgári időszámításban rendszerint februárra vagy márciusra esik. Eredetét az ószövetségi Eszter könyve (pontosabban tekercse) beszéli el. Arra emlékezünk, hogy a perzsa Áchásvéros király uralkodása alatt meghiúsult főemberének, Hámánnak a gonosz szándéka, a zsidó nép teljes fizikai megsemmisítése. A purim név a sorsvetést jelentő „pur” szóból ered, mert Hámán így választotta ki az időpontot, amikor rá akarta szabadítani hordáit a zsidókra, hogy kiirtsa őket.

A „pur” szó adta az ünnep nevét – magyarázta. – Az Eszter könyvében leírt események időszámításunk előtt 450 körül történhettek. Noha a purim története bővelkedik fordulatokban, alapvetően egyszerű. A zsidók engedélyt kaptak, fogjanak fegyvert és védjék meg magukat a pusztulástól. Ez meg is történik, a zsidók harcba szállnak, legyőzik az elpusztításukra törő seregeket, így ádár hónap 14-ére elmúlik fejük fölül a halálos veszedelem. Ezt a napot azután purimnak nevezik el, vidám örömünneppé teszik, és Eszter könyvében örökítik meg az utókor számára – fejtette ki.

A purim jegyében a közös játék is szerepet kapott az eseményen Fotó: Polgár Bettina

Schmidt Dezsőné hozzátette, az ünnep azóta is négy fontos parancsolatot, kötelezettséget (úgynevezett micvát) ír elő a zsidók számára. Idetartozik Eszter könyvének olvasása, a purimi lakoma megtartása, valamint úgynevezett ajándék adagok küldése a rokonoknak, barátoknak, továbbá a szegények megajándékozása. Emellett fontos része még az ünnepnek a jelmezes-álarcos alakos­kodás.

Az esemény vendégeire találós kérdések is vártak purim történetével kapcsolatban, a helyes választ adók pedig ajándékot kaptak.

Az alkalmon Babos Tibortól szavalatot, illetve purimi mesét hallhattak a jelenlévők, akikre az ünnepség után já­tékos négypróba és sütemény is várt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában