Tizenkét szakbizottság, hatvan munkabizottság

2018.08.28. 14:00

A Veab híd a tudomány és a mindennapok között

Tizenkét szakbizottságával, hatvan munkabizottságával a Dunántúl egész északi felének tudományos életét behálózza, összeköti a Veszprémi Akadémiai Bizottság (Veab), de még ezzel sem írtuk le a pár főállású munkatárssal dolgozó szervezet hatékonyságát. Ide tartoznak a neves külföldi kutatókkal zajló találkozók, együttműködések, a fiatal tudósok számára biztosított lehetőségek, na és azok az előadások, amelyekre bárki veszprémi beülhet. Negyedik éve Pósfai Mihály akadémikus áll a Veab élén.

Őrsi Ágnes       

Három elnök, három akadémikus: Pósfai Mihály, Nemecz Ernő és Mészáros Ernő Fotó: Veab

Nem a veszprémi várban található székházban, hanem munkahelyén, a Pannon Egyetemen beszélgetünk az elnökkel. A Tudósklub legutóbbi rendezvénye kapcsán adódik a kérdés: mi számít sikernek?

– Például az említett rendezvény – Néda Zoltán kolozsvári fizikus előadása –, amikor a fizika alapelveiről szóló elő-adás után jókora szakmai vita kerekedett, amit szerintem a laikus közönség is nagyon élvezett. A területi akadémiai bizottság egyik feladata a tudományos ismeretterjesztés, igyekszünk ennek megfelelni úgy, hogy a szerda esti előadásokra népszerű előadókat hívunk az akadémiai székházba. Ilyen volt tavaly Freund Tamás agykutató, akire annyian voltak kíváncsiak, hogy még a szomszéd terem is tele volt. 2016-ban óriási szenzációt jelentett a gravitációs hullámok észlelése, rögtön meg is hívtuk a felfedezésben részt vett Frei Zsoltot, aki kiváló előadást tartott. Vagy említhetném tavalyi, Nobel-díjaknak szentelt esténket, amelyen a díjazott témákat az adott tudományágak helyi szakértői mutatták be. A mindenki számára nyitott Tudósklubban tehát próbálunk a nagy tudományos újdonságokra is reflektálni – összegez Pósfai professzor úr.

A Veab munkájának másik nagy területe a tudományszervezés. Annak ellenére is így van ez, hogy a szervezetnek nincs saját forrása, a Magyar Tudományos Akadémia tartja fenn abból a keretből, amit számára évente megszavaz az Országgyűlés. Ha úgy tetszik, a tizenkét szakbizottság és a hatvan munkabizottság minden tagja önkéntesen és önköltségesen dolgozik a tudomány érdekében. Miért is fontos ez a tevékenység?

– A szak- és munkabizottságok a tudományos hálózatosodás elősegítői, tudomány- ágak szerint szerveződnek, és függetlenek a bizottsági tagok munkahelyétől. Így például az orvosi szakbizottság elnöke a szombathelyi kórházban dolgozik, a titkára Tatabányán, vagy a büntetőjogi munkabizottság elnöke a zalaegerszegi törvényszéken, a titkára a győrin, de sorolhatnánk még a példákat; a Veab a Dunántúl egész északi felének tudományos életét behálózza. Időről időre vannak olyan témák, amikre több bizottság is rámozdul, érvényesülnek a szinergiák. Fontos feladatunk a tudományos kutatás összefogása, szakmai támogatása, különösen a fiataloké, annak ellenére, hogy nem vagyunk kutatóintézmény. Egy fiatal a saját szakmai közegében mozog, az adott egyetemen vagy kutatóintézetben végzi a munkáját. A Veab kiemeli őket, szereplési lehetőséget biztosít, a legjobbakat díjazza. Minden évben átadjuk a 45 éven aluliak közül három kutatónak a Veab – Év Kutatója kitüntetést, aminek a fedezete a Veab alapítványnak juttatható egy százalék, valamint a 35 éven alattiak számára megítélt Veab Kiemelkedő Ifjú Kutatója kitüntetést, amit minden évben Markovszky György adománya tesz lehetővé. Tavaly az MTA nagyon sikeres Bolyai- ösztöndíjprogramja alapításának húszéves évfordulóját a Veab azzal ünnepelte, hogy nyolc Bolyai-plakett elismerésben részesült, régióbeli tudós tartott egy estén előadást a legváltozatosabb témákban, a nyelvészettől a csillagászatig.

Három elnök, három akadémikus: Pósfai Mihály, Nemecz Ernő és Mészáros Ernő Fotó: Veab

Pósfai professzor elmondta még, hogy az iskolaévhez igazodó munkarendben a havi két Tudósklub mellett is szerveznek változatos rendezvényeket. Ilyen volt a tavaly októberi Pannon Tudományos Nap Nagykanizsán, ahova az egész Dunántúlról lehetett előadással jelentkezni, a decemberi Fiatal Kutatók Fóruma, vagy a rendezvények közül a legfrissebb; pár hete egy matematikai konferencia a differenciálegyenletekről, amelyre 26 országból nyolcvan résztvevő érkezett. Szeretnek ide jönni a tudomány képviselői is, mert Veszprém, illetve a Veab várbeli rezidenciája gyönyörű.

A szervezet harmadik tevékenysége a kapcsolatok szervezése a tudományos közösségek, a közélet és a gazdaság intézményei, képviselői között. Például a műszaki szakbizottság újjáalakult metallurgiai munkabizottsága reményteljes találkozót szervezett a tudományból és az iparból jövő szakemberekkel, a modern digitális üzemek tulajdonosaival. Magyarország európai űrügynökséghez való csatlakozása kapcsán is összehoztak egy rendezvényt, hiszen a régióban is sok olyan cég működik, amely képes bekapcsolódni az űriparba.

A tudomány és a mindennapok közötti híd építése szeptembertől további érdekes előadásokkal is folytatódik, (Tudósklub: hogyan olvassuk az orvosi laborleleteket, hol tart a rákkutatás, mire képes a mesterséges intelligencia, hogyan fedezték fel Szulejmán sírját), a Magyar Tudomány Ünnepe nyitó előadását pedig Fábián István professzor tartja a vízzel kapcsolatos áltudományos hiedelmekről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában