egyszerűbb lesz eljutni a tóhoz

2018.05.11. 07:00

Öt kilométerrel bővül a kerékpárút-hálózat Balatonalmádiban

A vörösberényi településrészt a központtal, valamint Káptalanfüredet és a Szentkirályszabadja felől a városba futó bicikliutat a Balatoni Bringakörúttal összekötő új kerékpáros szakaszok építése kezdődik meg a nyáron.

Marton Attila

A Veszprémből Balatonalmádiba tartó kerékpárutat az egykori vasúti töltésen építik tovább a Bringakörút felé Fotó: Pesthy Márton / Napló

A tervezett kerékpárutak és felfestések segítik a helyi turizmust azzal, hogy Veszprém felől érkező biciklisek egyszerűbben és biztonságosabban eljuthatnak a tóhoz, míg a Vörösberényt és Káptalanfüredet a városközponttal és a Balatoni Bringakörúttal összekötő szakaszok megkönnyítik a munkába járást, mondta Keszey János polgármester.

A Veszprémből Balatonalmádiba tartó kerékpárutat az egykori vasúti töltésen építik tovább a Bringakörút felé Fotó: Pesthy Márton / Napló

A mintegy öt kilométeres fejlesztés a város több pontján valósul meg. A beruházás a Szentkirályszabadja felől Balatonalmádiba érkező vonalat köti össze a Balatoni Bringakörúttal: a Remetevölgyi úttól – ahol a korábban kiépített kerékpárút véget ér – az egykori vasúti töltésen keresztül vezet lakott területre az új nyomvonal. Ezen a szakaszon 2,9 kilométer hosszan épül új bicikliút, amely ezután a Töltés-Vécsey-Fadrusz -Óvári utca nyomvonalon halad majd nyitott kerékpársávként.

Az Óvári utca és a 71-es út találkozásánál új jelzőlámpás átkelőt létesítenek, hogy biztonságosan kelhessenek át a forgalmas csomópontban a biciklisek. A Felsőörsi-Óvári -Verseny utcák vonalán kiépülő szakasz a Bringakörút elérhetőségét javítja, míg a Budai Nagy Antal-Lenkei- Óvári-Baross-Babits utcákon készülő nyomvonal a vörösberényi városrészt köti össze a központtal. Ezeken a szakaszokon nem új kerékpárút épül, hanem útburkolati jelek és táblák segítik és teszik biztonságosabbá a kerékpárosok közlekedését. A projekt részeként a buszpályaudvarnál úgynevezett B+R parkoló is készül, amely húsz kerékpár tárolását teszi lehetővé.

A jelenlegi tervek szerint a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után a nyár második felében kezdődhetnek meg az építési munkálatok. Az új szakaszok és felfestések várhatóan az év végéig készülnek el. Balatonalmádi az európai uniós TOP programban mintegy 265 millió forintot nyert el a projekt megvalósítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában