veszprém

2018.01.21. 10:00

Kimozdít a mindennapi környezetből, gondolkodásból

Több szempontból fontos, hogy egy ilyen kezdeményezés útjára induljon – mondta el Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke, akit az évről évre megválasztott, kevésbé népszerű élőlényeket kiemelő országos kampányokról kérdeztünk.

Leitner Vera

Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke Fotó: Pesty Márton

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a 2018-as év madarának a vándorsólymot, a Magyar Rovartani Társaság a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve az év rovarának az óriás szitakötőt választotta. Az év hala a balin lett, az év emlőse a födikutya, az év gombájának 2018-ban pedig a közönséges süngombát választották meg. A hasonló kezdeményezések, egy-egy élőlényt kiemelő országos kampányok előnyeiről, céljairól Szalay Tímeát, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnökét kérdeztük.

Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke Fotó: Pesty Márton

– Egyrészt azért fontosak ezek a kezdeményezések, mert ilyenkor az egyes gombák, fák vagy például rovarok közül azok az egyedek, amelyek nem annyira ismertek, egy kicsit fókuszba kerülnek, s megismerhetik őket az emberek. Így, ha a természetet járva mégis találkoznak velük, akkor felismerik őket és ez a felismerés már önmagában örömet ad számukra. Másrészt a hasonló kampányok révén egyre inkább látjuk azt, hogy mennyire gazdag a természet és mennyire sokféle élőlény él a közvetlen környezetünkben. Azt gondolom, hogy ez egy kicsit rávilágít, hogy a világ mennyire sokszínű, s hogy csak egy nagyon kicsi része az, amit látunk a mindennapokban. Ehhez kapcsolódik a második gondolat, amit ki-emelnék, hogy egy-egy ilyen kezdeményezés mindig kimozdít minket abból a gondolkodásból, amiben mindennap vagyunk. Rávilágít arra, hogy a természet egy külön csoda, nagyon sok és értékes élőlényt, jelenséget lehet ott felfedezni, s kimozdít minket ebből a keretből, akár csak elméleti szinten, de akár fizikai értelemben is, hiszen motivációt nyújthat ahhoz, hogy felhúzzuk a bakancsunkat, s elinduljunk kirándulni, hátha találkozunk valamely ritka, adott évben például kiemelt élőlénnyel.

Szalay Tímea elmondta, a Csalán Egyesület a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség által meghirdetett Év fája kampányhoz szokott kapcsolódni, s ülteti el a megye különböző pontjain az év fáját tavasz környékén. Ez 2018-ban a virágos kőris lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában