Természethez kapcsoló élményekről szólt az év

2018.01.03. 14:30

Kék túrával, klímanappal, oktatócsomaggal készülnek a csalánosok

Igyekeztünk minden lehetőséget megragadni, hogy a lakosság számára alternatívákat, különféle praktikák tudjunk nyújtani egy zöldebb élet kialakításához, illetve olyan élményeket adni, melyek a természethez kötik őket – foglalta össze a tavalyi évet Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke, akivel a 2017-es eredményekről és az idei tervekről beszélgettünk.

Leitner Vera

– A tavalyi évünk kissé nehezen indult, erősen forráshiányos volt az egyesület, mégis, egész évben, minden pénteken délután működni tudott a helyi termelői piac a veszprémi sétálóutcán – mondta el Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke. – Az egyesület szervezésében egy-egy szakaszra koncentrálva elindultunk a Kék túrán, ezt már január közepétől új távokkal folytatjuk. Ismét sikeres volt a nyári gyerektáborunk is, melynek során mindennap túráztunk a gyerekekkel, s a helyi természeti értékeket kerestük fel, ismertük meg – mondta el az elnök.

Szalay Timi elnök Fotó: Pesty Márton

Az egyesület továbbá folytatta a környéken élő gazdálkodók népszerűsítését a gazdatúrák keretében, melynek során az érdeklődők megismerik a helyi termelőket, de szakmai eseményeket is rendeztek, s fórumok és előadások is megvalósultak a Csalán és a Magyar Természetvédők Szövetsége közös szervezésében. – Egy országos programhoz kapcsolódva számos önkormányzat igényeit mértük fel, s bemutattuk, milyen lehetőségeik vannak az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás terén. Úgy látom, 2018-ban még nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni az éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretátadásra.

Megtudtuk, az egyesület számos programmal készül a 2018-as évre is, ezek közül több már tavaszig megvalósul.

– Január 27-én családi klímanapot szervezünk az Agóra Veszprém VMK-ban éghajlatbarát, a mindennapi életbe könnyen beépíthető lehetőségeket bemutatva. A gyermekeknek játékos formában szeretnénk ismereteket átadni, a felnőtteknek pedig szakmai tanácsadási lehetőséget biztosítunk például megújuló energiaforrások, szigetelés vagy az energetikai szempontból történő lakáskorszerűsítésre igényelhető hitel kapcsán. Tavasszal középiskolásokat megszólító konferenciát szervezünk az egyetem bevonásával, de a lakosságnak, vállalkozásoknak, pedagógusoknak szóló előadásokat is tartunk majd. Elkészült továbbá az a szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó oktatócsomag, melynek tematikáját sok éve teszteljük, s a különböző iskolai előadások során egy nagyon jól működő, hatékonyan alkalmazható óravázlat jött lére. A sokrétű tanóra megtartásához szükséges valamennyi kiegészítővel ellátott csomagot februárban, bemutató előadás keretében fogjuk kiosztani a pedagógusok körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában