Szívében hordozta a kincset

2017.12.28. 16:01

Domborművet avattak Marika néni munkásságának emlékére

Domborművet avattak advent harmadik vasárnapján Litéren a 2014-ben elhunyt Ertl Pálné emlékére a róla elnevezett művelődési ház bejáratánál.

Szabó Péter Dániel

Szedlák Attila, Ertl Péter és Kuti József (jobbról balra) a dombormű avatásán Fotó: Szabó Péter Dániel

- Marika néni munkássága meghatározó a településen, hatalmas örökséget hagyott ránk. Ennek az örökségnek a gondozásával és továbbvitelével nagy teher hárul a Litéri Zöldág Kulturális Egyesületre, melyet azonban nem egyedül kell cipelni. Litér község önkormányzata és a település lakossága is mellettük áll, hogy ezt a hagyatékot méltó módon ápolják, s vigyék továbbra is Litér hírét a világban – mondta el az összegyűltek előtt Szedlák Attila, Litér polgármestere.

Szedlák Attila, Ertl Péter és Kuti József (jobbról balra) a dombormű avatásán Fotó: Szabó Péter Dániel

Kuti József nyugalmazott egyetemi tanár, Ertl Pálné testvére elmondta, amikor a litériek kerek három évvel ezelőtt szeretett testvére búcsúztatására készültek, megfogadták, hogy méltóképp emlékeznek rá. Arra az emberre, aki 55 éven át ápolta a falu népi kultúráját, fejlesztette néptáncművészetét s megalapozta hírnevét. – Harminchárom évvel ezelőtt egy újságcikk jelent meg a Naplóban Marikáról. A címe: Azt szeretném, hogy a gyermekek szívükben hordozzák azt a kincset, amit a népi kultúra jelent. Én ezért vagyok itt – mondta Marika. Ez, mondhatni, idézet Saint-Exupéry Kis hercegéből. Aki azt írta a világháború rettegett éveit követően: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

- Marika kis hercegeket és kis hercegkisasszonyokat látott valamennyi táncosában, akiknek mozdulata, zenéje mind arról a gazdagságról tanúskodott, hogy hercegeknél nagyobb kincset őriznek a litéri gyerekek – mondta el Kuti József, majd Szedlák Attila és Marika néni fia, Ertl Péter ünnepélyes keretek között leleplezte az Ertl Pálnénak emléket állító domborművet a művelődési ház bejáratánál.

A folytatásban a Zöldág Kulturális Egyesület karácsonyi gálaműsorára hívták az érdeklődőket a művelődési házba. A táncosok produkciója előtt a színpadon Litér községért kitüntetést vehetett át Szedlák Attila polgármestertől Bencze Éva jegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában