Receptek

2017.11.19. 11:35

Receptes füzetben gyűjtötték össze a hárskúti finomságokat

Nagyon fontos, hogy a generációk közötti kapcsolatot, illetve a régi hagyományokat megőrizzük és átadjuk. Jó, hogy megjelent a receptkönyv, mert így sok jó recept újra előkerült és nem veszik el – mondta Tábori Ferenc.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor

Kulturális műsorokkal és gasztronómiai kóstolóval várták az érdeklődőket a „Hárskúti finomságok” címmel megjelent receptes füzetek átadásán a Művelődési házban. A korábbi süteményes füzet bővített kiadásához a Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület tagjai gyűjtötték össze a recepteket. Az 500 darab füzet kiadását 100 ezer forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. A kiadványban 16 helyi asszonytól szerepel, magyar és német nyelven, 27 olyan jellegzetes étel, mint a lisztes sterc, a bicskemártás, a kolbászleves, vagy a nyerskrumplis gombóc.

Fotós: Molnár Sándor

A szervezők nevében Heblinger Józsefné a Hárskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy szeretné, ha bensőséges családi délutánt tudnának maguk mögött hagyni, ahol a hagyományoké és az éneklésé a főszerep. Szólt arról is, hogy a receptgyűjteménynek ára nincs, de adományokat elfogadnak a kiadványért cserébe, a befolyt összeget pedig jótékony célra fordítják a faluban.

Tábori Ferenc polgármester köszöntőjében kitért rá, hogy nagyon fontos a kulturális és gasztronómiai hagyományok megőrzése és átadása a jövő generációnak. – A múlt, jelen és jövő, ez a három fogalom szorosan összefüggnek. Ha a múlt örökségét nem adjuk át a jelenben, akkor azok a jövőben elvesznek. Ez a kötet is bizonyítja, hogy Hárskút milyen gazdag hagyományokkal rendelkezik – fogalmazott a polgármester, aki javasolta a jelenlévőknek, hogy bátran próbálják ki a recepteket.

Fotós: Molnár Sándor

Örömét fejezte ki az összetartás miatt is, hogy a rendezvényre sokan eljöttek a faluból és a környező településekről, Lókútról, Márkóról, Bándról, mert a mai világban fontos, hogy meglegyen ez a kapcsolat a falvak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában