Erőszak

10 órája

Családos jegyet akart, ököllel ütötte a buszsofőrt

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította az Ajkai Járási Ügyészség azt a 38 éves férfit, aki az egyik menetrend szerinti autóbuszjárat sofőrjét bántalmazta Ajkán.

Veol.hu

A vád szerint az elkövető 2024. augusztus 1-jén délelőtt a feleségével és három gyermekével az autóbuszállomáson szállt fel a járatra, a menetjegyére pedig nagycsaládos kedvezményt akart érvényesíteni, ami miatt a sofőr kérte a lakcímkártyáját.

A férfi ezt hangos megjegyzéssel sérelmezte, miszerint mindenki látja, hogy egy családhoz tartoznak. A buszsofőr kifogásolta a viselkedését, mire a vádlott ökölbe szorított kézzel odament hozzá, több alkalommal a levegőben felé ütött, becsmérlő kijelentéssel illette, majd amikor a sértett felszólította, hogy szálljon le, leköpte a ruházatát és ököllel arcon ütötte. Az agresszív utas ezt követően még többször próbálta megütni a sofőrt, aki azonban védekezett és az utastér irányába tolta támadóját, majd leszállt az autóbuszról.

A Büntető Törvénykönyv fokozottan védi azokat a közfeladatot ellátó személyeket, így a közösségi közlekedési eszközökön szolgálatot teljesítő sofőröket is, akiknek az esetében közösségi érdek, hogy a munkájukat zavartalanul, rendeltetésszerűen láthassák el.

Az ügyészség a munkáját végző sofőr bántalmazójával szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, amellyel az Ajkai Járásbíróság egytértett és ítéletében a férfit egy év börtönre ítélte, melynek végrehajtását szintén egy évre felfüggesztette. Az ítéletet minden érintett tudomásul vette, így az jogerős - közölte a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!