Bevetésen a lánglovagok

2024.08.03. 13:17

Pápai és veszprémi tűzoltók is védik egy falu házait az erdőtűztől Észak-Macedóniában

Az ország délnyugati részén Breznicában egy nemzeti parkban vetik be a magyar tűzoltókat. 1200 méter magas hegységben, egy falu házait kell megvédeniük - adja hírül a katasztrófavédelem.

Veol.hu

A 46 emberből és 13 járműből álló magyar tűzoltócsapat augusztus 1-jén 12.38-kor lépte át a röszkei határátkelőt. Szerbián keresztül vezetett az útjuk, a szerb – észak-macedón határt 22.28-kor lépték át. Észak-Macedónia fővárosába, Szkopjéba éjfél körül érkeztek meg. Négy óra pihenést követően kettévált a csapat. Egy hatfős törzs az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság bázisán koordinálja a beavatkozást és tart kapcsolatot a helyi és más nemzetközi erőkkel.

Különösen extrém terepen zajlik a tűzoltás. Képünkön a pápai erdőszer a macedón hegyekben
Fotó: Pápa HTP

A csapat másik része 40 emberrel és 9 járművel a helyi katasztrófavédelem által a magyarok részére kijelölt kárterület felé vette az irányt. Az ország délnyugati körzetében, a Makedonszki Brod-i járásában lévő Breznica (Брезница) településen vetik be őket. A kijelölt helyszínre egy alig két és fél méter széles erdei úton jutottak el, a barátságtalan terepviszonyok miatt alig 10-12 kilométer/órás sebességgel tudtak haladni.

Péntek délután egykor kezdték meg a beavatkozást a helyi nemzeti park munkatársainak koordinálásával. Az adott területen egy meredek hegyoldalon ég az erdő, amely földi úton megközelíthetetlen, azt más erők a levegőből oltják. A magyar tűzoltók elsősorban nem tűzoltást, hanem az erdőben egy védelmi sáv kialakítását végzik. Láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal egy sávban kivágják a fákat, hogy a tűz ne tudjon átterjedni Breznica házaira és tanyáira. 

Fotó: Pápa HTP

A beavatkozást nagyban nehezíti a hegyes, sziklás terep. Főként fenyvesekből, a hegytetőkön pedig cserjékből álló növényzet ég, itt alakítják ki a védősávot. A hőmérséklet 34 Celsius-fok. A magyar csapat feladata, hogy megvédje Breznicát, illetve hogy drónokkal felderítse a veszélyeztetett területeket, modellezze a tűz terjedési irányát és sebességét.

A parancsnok, Tóth Imre tűzoltó alezredes jelenlegi tájékoztatása szerint az első napon nappali beavatkozásra rendezkednek be, hajnaltól szürkületig dolgoznak.

A legnagyobb nehézséget a füst és a tűz közelében mérhető, akár 100 Celsius-fokos hőmérséklet jelenti. Ilyen körülmények között igazán emberpróbáló feladat védőruhában nehéz fizikai munkát végezni. A kiutazás és az eddigi beavatkozás során nem történt rendkívüli esemény, a magyar csapat tagjai jól vannak, egészségügyi biztosításukat az Országos Mentőszolgálat mentőorvosa és két mentőtechnikusa látja el.

Veszprém vármegyéből a pápai hivatásos tűzoltó-parancsnokság erdőtüzek oltására alkalmas Mercedes-Unimog járműve segít a területen. Az erdőszeren két gépjárművezető, emellett két beosztott tűzoltó dolgozik a balkáni országban.

Fotó: Pápa HTP

Ungvári Péter és Auerbach Róbert címzetes tűzoltó főtörzsőrmesterek a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetői, Lenti Tamás és Katona Krisztián címzetes tűzoltó főtörzsőrmesterek a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltói. Veszprém vármegyéből ők négyen segítenek külföldi kollégáiknak a nehéz terepen és nagy területen pusztító erdőtüzek megfékezésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában