Bosszantó

2024.07.02. 13:00

Motorral parkolni – szabályos így, vagy nem?

Szerkesztőségünkbe érkezett egy olvasói fotó a vármegyeszékhelyről. Hétköznapi helyzet, motorral parkol egy illető, akinek járművét olvasónk megörökítette. Nem biztos abban, hogy szabályos ez a várakozás, de ha az, szerinte akkor sem illene így megállni, mert az autósok számára bosszantó. Ráadásul a parkolóhely kellős közepén.

Benkő Péter

A problémát – olvasónk szerint – az okozza, hogy egy motorral elfoglalni egy várakozóhelyet nem illik, mivel az érintett lakótelepen amúgy is nehezen találnak hétvégén szabad parkolóhelyet az autósok. Véleménye szerint a motorral könnyen megállhatott volna a közeli járdán is tulajdonosa, így a parkolóhely szabad lenne.

Motorral így parkolni... szabályos, de mégis...
Motorral így parkolni szabályos, de mégis...
Fotó: olvasó

Megkérdeztünk egy szakértőt, Borbély Zoltán közlekedési szakjogászt, aki hangsúlyozta, a KRESZ egyértelműen szabályozza mindezt. – Minden, személygépkocsik számára kijelölt parkolóhelyen megállhatunk motorral, ráadásul egy személyautó számára kijelölt helyre két darab kétkerekű jármű is beállhat – mondja a szakember, aki ennek ellenére ezt nem javasolja, ha a közelben van olyan járdaszakasz, ahol a leparkolt motor mellett másfél méteres távolság szabadon marad a gyalogosok számára, mert ennyit ír elő a KRESZ. – Amennyiben zsúfolt parkolóról van szó, nem javaslom ezt a fajta megállást, hogy ne nehezítsük tovább az autósok dolgát – teszi hozzá.

Ugyanezt sérelmezi olvasónk is, aki szerint a környéken bőven találni széles járdákat, nem másfél méter, de még több is maradna gyalogosok közlekedésére. S volna egy szabad parkolóhely egy autónak. – Mindez persze a közlekedési kultúra része, még akkor is, ha szabályos, mert emberek vagyunk, gondoljunk tehát másokra. Ahogy az autós odafigyel az úton a motorosra, tegye meg ezt a motoros is a parkolóban – fejti ki véleményét olvasónk, aki kérte, ne tüntessük fel a nevét a cikkben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!