Évértékelő

2024.03.18. 16:30

Mindig lehet mindent jobban csinálni, és ez bebizonyosodott

A 2023-as évet értékelő és a 2024-es évre szóló feladatszabó állománygyűlést tartottak március tizennyolcadikán a katasztrófavédelmi igazgatóságon, Veszprémben. A rendezvényen a rendvédelmi társszervek is képviseltették magukat.

Veol.hu

Az elmúlt év tevékenységét, a területi szerv munkájának eredményeit ismertette dr. Csillag István tűzoltó ezredes, vármegyei igazgató. A rendezvény elöljárója Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője volt. 

Fotó: Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy

Dr. Csillag István igazgató elmondta, hogy összességében a stabilitás jellemezte elmúlt évet. Az állományparancsnok a tűzoltói beavatkozásokat érintő statisztikákból kiemelte, hogy 2023-ban Veszprém vármegyében összesen 2516 káresemény történt, ebből 588 alkalommal tűzesetnél, és jóval többször, 1928-szor műszaki mentésnél kellett beavatkozni. A markáns különbséget a szabadtéri tüzek számának elmaradása, a viharos időjárás okozta műszaki mentések gyakorisága jelentette. Az ezredes hozzátette, ezek a számok továbbra sem számítanak kiugróan magas esetszámnak az országos összesítések ismeretében. Mint mondta, 2023-ban országos átlagban mindhárom tavaszi hónapban több csapadék esett, mint a korábbi években. Nyáron a sokéves átlagot kevéssel meghaladó mennyiségű csapadék hullott, az átlagosnál kissé melegebb időjárás volt jellemző a vármegyére, ezáltal a körülmények kevésbé voltak kedvezőek a vegetációs tüzek kialakulásához. Ennek megfelelően a kiugró statisztikai mutatók elmaradtak az év során, így már szembetűnőbb eredménye látható a hatékony megelőző és lakosságtájékoztató tevékenységnek, hangsúlyozta. A múlt évben összesen 141 tűzeset történt szabad területen, ebből mindössze 59 esetben volt érintett erdő- és vegetációs terület.

Az igazgató a beszámolóban betekintést nyújtott valamennyi szakterület munkájába. Kiemelte a képzések és gyakorlatok fontosságát, a humánerőforrás-fejlesztés jelentőségét, és szólt az igazgatóság gazdasági eredményeiről, valamint a hivatali, ellenőrzési és kommunikációs tevékenységről is. Megköszönte a katasztrófavédelem hivatásos állományának tevékenységét kiegészítő önkéntesek, valamint az együttműködő partnerek és társszervek munkáját. 

A beszámolót követően meghatározta a 2024. évre vonatkozó feladatokat és megköszönte a készenléti és hivatali állomány elmúlt évi helytállását. 

Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, a rendezvény elöljárója az igazgatói beszámolót követő értékelésében elmondta, a vármegyei katasztrófavédelem teljesítménye kivételes lett a 2023-as évben. Kiemelte, hogy a Veszprém vármegyei területi szervezet bebizonyította, hogy mindig lehet mindent jobban csinálni. Tolmácsolta a főigazgató köszönetét azért a munkáért, mely hozzájárult a tavalyi évi eredményekhez - közölte a veszprem.katasztrofavedelem.hu. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!