Végül megtérítette az okozott kárt

2023.08.24. 16:31

Hónapokon át felvette a járadékot elhunyt édesapja után - Veszprémben emeltek vádat ellene

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy férfival szemben, aki az elhunyt édesapja számlájára jogalap nélkül utalt járadékot vette fel jogosulatlanul nyolc hónapon át.

A vádirat szerint a 40 éves férfi édesapja 2018-tól kezdődően művészjáradékban részesült, melyet banki átutalás útján folyósítottak számára - írja közleményében a Veszprém Vármegyei Főügyészség. A járadék azonban csak a jogosult életében jár, az elhalálozással a következő hónaptól megszűnik. A férfi édesapja 2020 februárjában elhunyt, azonban a járadékfolyósító intézetet erről senki sem tájékoztatta, így a havi 121 125 forint összeget továbbra is utalták a számlájára. A terhelt megszerezte édesapja bankkártyáját, és a mellette tárolt PIN kód segítségével egészen 2020 októberéig rendszeresen felvette a továbbra is érkező összegeket, összesen 1 253 000 forintot.

A férfi közvetítői eljárás keretében megtérítette az okozott kárt, ezért a bűncselekmény jellegére figyelemmel vele szemben a büntetés korlátlanul enyhíthetővé vált.

Az ügyészség vádiratában tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!