Bíróság

2023.05.25. 18:00

Vádat emeltek a embercsempész bűnszervezet tagjai ellen

A Veszprém Vármegyei Főügyészség tizennégy elkövetővel, köztük líbiai, román, szlovák, lengyel és magyar állampolgárokkal szemben emelt vádat, akik 2020 őszétől 2021 tavaszáig a szerb-magyar határon illegálisan átjutott migránsok osztrák-magyar határhoz történő szállítását végezték.

Veszprém Vármegyei Főügyészség

Forrás: illusztráció

Az ügyészség öt személyt vádol azzal, hogy szervezői, irányítói voltak a bűncselekménynek, míg további kilenc vádlottnak azt rója a terhére, hogy embercsempész tevékenységüket vagyoni haszonszerzés végett, illetve üzletszerűen a csempészett személyek sanyargatásával végezték.

A vádirat szerint az ügy líbiai állampolgárságú vádlottja 2020 szeptemberétől egy több szinten, alá-fölérendeltségi viszonyban szerveződő csoportot hozott létre, melynek tagjai az egyes feladatokat megosztva végezték, kapcsolataikat részben egymás előtt is leplezték. A férfi a csoport működését hosszabb időre szervezte, az elkövetők pedig a rendszeres haszonszerzés érdekében a folyamatos működés fenntartására törekedtek, és tevékenységüknek csak a szervezet középső szintjén lévő elkövetői kör elfogása vetetett véget 2021 májusában.

Egy román állampolgárságú férfi volt az, aki a líbiai származású elkövető ismerőseként összekötő szerepet töltött be a megbízója és a járművek vásárlását, a sofőrök beszervezését, közvetlen irányítását ténylegesen végző bűntársai között, valamint a bűnszervezet vezetőjének bizalmasaként az embercsempészéshez szükséges pénzösszegeket adta át a szlovák állampolgárságú bűntársának, aki azután ezeket a feladatokat végezte, koordinálta. A bűnszervezet élén álló líbiai férfi kapcsolatban állt egy Ásotthalmon élő másik román állampolgárságú férfival, aki a migránsokat különböző Ásotthalom-környéki elhagyott tanyákon pihentette, élelmiszerrel látta el, útbaigazította az embercsempész sofőröket, helyet biztosított embercsempészésre szánt járművek átalakításához.

A líbiai származású vádlott az embercsempészésben betöltött valós vezető szerepét még a román férfi elől is titkolta, és azt a látszatot keltette, hogy még felette van egy főszervező, valamint a migránsokat szállító sofőrökkel is a legkülönbözőbb álneveken lépett kapcsolatba az interneten, miközben védjegyként olyan profilképet használt, amely egyértelművé tette számukra, hogy az aktuális információt, utasítást az embercsempészés főszervezőjétől kapják.

Az ügyészség a vádiratában valamennyi elkövetővel szemben fegyházbüntetés kiszabását, a külföldi állampolgárságú elkövetők Magyarországról történő kiutasítását, a magyar állampolgárságú elkövetőkkel szemben közügyek gyakorlásától történő eltiltást, a megfelelő jövedelemmel, vagyonnal rendelkező magyar állampolgárságú elkövetőkkel szemben pénzbüntetés kiszabását, valamennyi elkövető esetében a bűnös tevékenységgel szerzett vagyon elkobzását, valamint annak megállapítását is indítványozta, hogy a bűnszervezetben történt elkövetésre figyelemmel a vádlottak nem bocsáthatók feltételes szabadságra. Az ügyészség továbbá indítványt tett a bűncselekmény elkövetéséhez használt és a nyomozó hatóság által lefoglalt járművek elkobzására. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!