Veszprém megye rendőrfőkapitánya

2017.10.08. 07:00

Szeretek kapitány lenni, de csapatjátékos vagyok

Egy élhető megye mindenkinek jó, az ott élőknek, az odalátogatóknak, s a vállalkozásoknak is.

Kovács Erika

Tarcsa Csaba megyei rendőrfőkapitány: A gondolataim gyakran a munkámon járnak, éjjel-nappal be vagyok kapcsolva, bármikor készen állok, reagálok, ha kell Fotó: Pesthy Márton

A tőke ugyanis oda megy, ahol biztonság van, mert ott lehet élni, fejlődni, előrelépni. A biztonság adja mindennek a fundamentumát, amelyben meghatározó feladata van a rend-őrségnek! Így vélekedett Tarcsa Csaba dandártábornok, Veszprém megye rend-őrfőkapitánya.

Mire gondolt, amikor megtudta, Veszprém megyei főkapitányi szék várja?

– Szívesen jöttem, vezetői felkérésnek az ember nehezen tudna ellenállni. A vezetésben már volt gyakorlatom, korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság élén álltam öt évig, de Veszprém megyében teljesem új helyzetbe kerültem. Ennek örülök, mert szeretem a változatosságot. A családom sajnos messze van, ők nagyon fontosak számomra. Egy vezetőnek ugyanis az egészségen kívül nyugodt, kiegyensúlyozott családi háttérre is szüksége van. Így, amikor tehetem, hazamegyek. Az sem kizárt, hogy majd ideköltözik a családom, mert Veszprém megye szép és élhető!

Tarcsa Csaba megyei rendőrfőkapitány: A gondolataim gyakran a munkámon járnak, éjjel-nappal be vagyok kapcsolva, bármikor készen állok, reagálok, ha kell Fotó: Pesthy Márton

Az Országos Rendőr-főkapitányság főkapitányi biztosaként került jelenlegi posztjára. Mi volt a feladata?

– Többek között a vagyon elleni bűncselekmények, így például az úgynevezett utazó bűnözés felderítése. A bűnözők nem ismernek megyehatárokat, a bűnesetek felderítéséhez megyei egyeztetésekre van szükség, melynek országos koordinációja a feladataim közé tartozott.

Rendőri pályafutását 1991-ben kezdte a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság bűnügyi osztályán nyomozóként, ahol 1997-ig dolgozott, majd 1997–2004 között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni szolgálatát vezette. Mélyvízbe került már kezdéskor?

– A 90-es években ismertük fel a bűnözés szervezettségi fokait, erre „fel kellett lépni” a rendőrségnek! Figyelni kellett a társadalmi változásokat és ahhoz alkalmazkodni kellett. Legjelentősebb volt például az ukrán határ közelében a cigarettacsempészet, több ilyen csoportot fogtunk el. Abban az időben több volt a gépkocsilopás Magyarországon, melyek egy részét a volt szovjet tagállamokba, a FÁK országaiba próbálták kivinni, mind-emellett a kábítószeres bűnözés ellen is fel kellett lépni, úgyhogy bőven volt feladat!

Ami a szervezett bűnözést illeti, hogyan változott a kép napjainkra?

– Színesebb a paletta mára, hiszen korábban a maihoz képest nem volt például úgynevezett kiberbűnözés.

Veszprém megyében mit tekint legfőbb feladatának?

– Veszprém megyében az idegenforgalommal kapcsolatos feladatok a meghatározóak, a szezon egyre inkább kitolódik, mindez magával vonzza az újabb rendőri feladatokat is. Alapvető a megye teljes területén és egész évben a közbiztonság megőrzése! Egy élhető megye mindenkinek jó, az ott élőknek, az odalátogatóknak, illetőleg a vállalkozásoknak is. A tőke ugyanis oda megy, ahol biztonság van, mert ott lehet élni, fejlődni, előrelépni. A biztonság adja mindennek a fundamentumát, amelyben meghatározó feladata van a rend-őrségnek! Mindemellett kiemelt feladatunk a biztonságos közlekedés fenntartása, a folyamatos ellenőrzés, azok kiszűrése, akik közlekedés közben alkoholt és kábítószert fogyasztanak, mindenkinek érdeke. A bűnesetek megelőzésében, valamint a biztonságos közlekedésben a médiának, a nyilvánosságnak, a társadalomnak, a családnak kiemelt szerepe van! Kiemeltnek tekintem, hogy külön súlyt helyezzünk az eltűnt gyermekek felkutatására, ennek megszervezése fontos feladat!

Többször hangoztatja, a szolgálatot élethivatásának tekinti.

– Egy rendőri vezető nem teheti meg azt, hogy 16 órakor kimegy az irodájából, és mindent hátrahagy. Állandó készenlétre van szükség! Ugyanakkor az sem jó, ha valaki 24 órában csak a munkájával foglalkozik. A gondolataim gyakran a munkámon járnak, éjjel-nappal be vagyok kapcsolva, bármikor készen állok, reagálok, ha kell.

Csapatjátékos?

– Abszolút, de én szeretek lenni a csapatkapitány. Bízom a kollektív bölcsességben, de fontos, hogy profi szakemberek dolgozzanak együtt, és nekem rendszerben kell látni az egészet! Itt, Veszprém megyében nagyon jó csapat van, kiegyensúlyozott, fegyelmezett az állomány. Jól működik a rendszer, nem kell drasztikusan belenyúlni.

Miben kíván változtatni?

– A lovas szolgálat fejlesztésére nagy szükség van, például télen szőlőkben, illetve külterületeknél az ellenőrzéseknél. Örülünk annak is, ha nyáron a lovas rendőrökkel találkozhatnak, fotózkodhatnak a Balatonnál a turisták, ez is a rendőrséget népszerűsíti. Nagy szükség van a kutyás szolgálat bővítésére is, az eltűnt személyek felkutatásában, bomba-, robbanószer- és kábítószer-keresésnél. A lovas és kutyás szolgálatnak hagyománya van Magyarországon, tapasztalatom szerint az emberek körében népszerűek, elvárják, szívesen látják őket.

Mivel tölti szabadidejét, mi a passziója? Él a Bakony és Balaton nyújtotta lehetőségekkel?

– Évtizedekig jártam a Balatonhoz, a testvéremékhez, de soha nem úsztam a tóban. Ezen a nyáron viszont már kétszer is, és azt tervezem, jövőre átúszom a Balatont! Uszodába szeretnék eljutni télen. Munka után gyakran az is megtörténik, hogy váratlanul meglátogatom kollégáimat, az őrsöket, vagy beülök egy járőr mögé az autóba, mert hiteles információt így kapok a munkáról. Ha lehet, hazautazom. Hiányoznak a kutyáim is, nagyon szeretem az állatokat, a természetet. Ha éjfélkor érek haza, akkor is kimegyek a kutyákkal labdázni az udvarra. Egyikük vizsla, akivel szívesen vadásznék, de csak azért, hogy ő jól érezze magát, mert én nem lőnék. Az olvasás is passzióm, főként Wass Albert művei, amelyre szintén kevés időm jut. Szenvedélyem Erdély, a Székelyföld, ahol nagyszüleim éltek. Évente többször is elmegyek oda, ahol az emberek tisztessége, bölcsessége, az ott érzékelhető időutazás, az autentikus közeg különleges!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!