Időjárás

2024.09.12. 12:51

Fenyegető őszi felhők a Bakonyban – A gazdák rettegnek attól, hogy aszály után átesünk a ló túloldalára

Nedves utakra, felhős égboltra ébredhettek csütörtökön a Magas-Bakonyban élők Zircen, a város határában fenyegető szürke égi képződményeket fotózhattunk le. Aki látta ezeket, az megérti, miért rettegnek most a gazdák.

Rimányi Zita

Tarolt a hőség, a sosem látott aszály a földeken a Bakonyban, úgy kiégtek a kaszálók, hogy olyat még nem pipáltak a gazdák – erről a napokban írtunk, ugyanis hatalmas az aszálykár a Magas-Bakonyban is. A csapadékhiány nyáron rendkívüli mértékeket öltött és a rekkenő hőség próbára tette a gépek, az emberek tűrőképességét is. Megfelezte a termésmennyiséget több növény esetében.

Ilyen fenyegető kinézetű őszi felhőkre ébredhettek a Magas-Bakonyban élők Zirc határában
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Nem volt könnyű feladat átvészelni a nagyobb munkák során a kánikulát. Igazi kihívást jelentett az idei nyár a mezőgazdaságban, három hétig 36-40 fokban. Nagyon nagy porban, rekkenő melegben kellett a silókukoricát is betakarítani a Bakonyban nemrégiben. Most pedig itt az eső.

Későn jött a csapadék, elkésett a gazdák szempontjából. Sőt, most meg attól kell tartaniuk, hogy száz milliméternyi leesik a hétvégén. Ugyan nagy szüksége van a talajnak vízre, de áteshetnek a ló túlsó oldalára, a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék szintén gondokat okozhat nekik, mert nem tudnak kimenni a területeikre dolgozni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!