Ismét hőhullám érkezik

2024.08.09. 13:46

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján augusztus 11-én, vasárnap 0 órától augusztus 16-án, péntek 24 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére.

Veol.hu

Hétvégén és a jövő hét elején ismét erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25–27 Celsius-fok lesz, a maximumok 33–38 fok között várhatók. Ilyenkor a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok, közölte pénteken az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljenek egymásra, fogyasszanak több folyadékot, pótolják az elveszített sót, elektrolitokat (nátriumot, kalciumot, káliumot, magnéziumot). Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon senki a tűző napon, tanácsolták. A bőr leégése ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával lehet védekezni, hívták fel a figyelmet. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat, figyelmeztettek.

– Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionáló berendezésen a hőfokot ne állítsuk 27 foknál alacsonyabbra. A készüléket szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be – írták. Hozzátették, a katasztrófavédelem honlapján elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyeket bárki igénybe vehet. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a hőség. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget.

Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel, hívták fel a figyelmet. Emlékeztettek, az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!