2024.11.07. 14:00
Fejtörést okoz idén a híres bakonyi káposzta – A hősokkok véget vethetnek a termelésnek (képgaléria, videó)
Nem a káposzta éve az idei. Az aszály megharmadolta a termést a Bakony leghíresebb termőhelyén, az is kérdésessé vált, a következő években lesz-e elég bakonyi alapanyag töltött káposzta, paradicsomos káposzta készítéséhez. Pedig ezek a magyarok kedvencei, ahogy a savanyú és a dinsztelt káposzta is, amelyek kimondottan egészségesek.
Ködben nő a savanyítanivaló Olaszfaluban – ez a válasz arra, miért ez a község a káposzta igazi otthona, a Bakony tájegységen belül is ez a legjobb hely a termesztéséhez. Különleges, páratelt mikroklímájának köszönhető, hogy itt olyan jól érzi magát a fejes káposzta, ha kevés a csapadék, akkor is szépen terem. Azaz szépen termett eddig. Jól bírja a száraz időt, de az olyan aszály, mint az idei, már meghaladta tűrőképességét. Hősokkot kapott, épp a fejlődési időszakában. A helyi káposztatermelők állítják: életükben még nem láttak olyan rossz termést, mint idén. Fejtörést okoz nekik most a káposzta, mert nem tudják, az elkövetkező években érdemes-e egyáltalán ültetniük. Közben a háziasszonyok már arra gondolnak, milyen jó lesz, ha a család asztalára töltött káposzta kerülhet, ha a hétvégéken, az ünnepekkor elkészíthetik a család kedvenc fogásait.
Hanich Gyula és fia, Hanich Ottó együtt gazdálkodik, mivel olaszfaluiak, természetesen évek óta káposztát is termesztenek. A tavalyi termésmennyiségnek a harmadát szedhetik le idén a betakarítás során. Több fázisban ültettek, így a szedés is több szakaszban történik, és nem egyformán rossz az egyes táblákban a termés, de sehol sem a megszokott a tapasztalataik szerint.
Elmagyarázták a gazdák, hogy a káposzta védekezik a hőség ellen, az alsóbb leveleit elszáradva ledobja, de ez ezúttal nem volt elég, az idei nyár hőstresszeit már nem tudta tolerálni. Míg az elmúlt évben a káposztafejek átlagos súlya Hanichéknál 3-3,5 kilogramm volt, most 1 kiló csupán az átlagsúly. A minőség a szokásos, kimondottan jó, de kevesebbet szedhetnek le és sokkal kisebb fejeket, mint szoktak. Mivel mindenhol gyengébb lett a termés, a felvásárlási árak nőttek a tavalyihoz képest, de nem annyival, hogy az pótolná az olaszfalui gazdák termésmennyiség miatti bevételkiesését.
Töltött káposzta – Hazai recepthez jól jön a hazai alapanyag
Elbúcsúzhatunk ettől a növénytől? – kérdezgetik maguk közt a káposztatermelők a lehetőségeiket latolgatva, cseppet sem boldogan. Pedig örülhetnének, fehérítik a káposztát, így nevezik a betakarítást, mert szedés közben a külső leveleit levágják, azoktól megtisztítva pedig fehérebbek a fejek, mint a még a földben lévők.
Káposztaszedés Olaszfaluban
Fotók: Rimányi Zita/NaplóAzon kell gondolkodniuk, mi lesz jövőre. Azt tudják, hogy a nyarak várhatóan egyre szárazabbak lesznek, egyre több aszályos időszakra számíthatnak. Ültessenek-e egyáltalán káposztát, vagy inkább más növényt termesszenek helyette? Locsoljanak? Olaszfaluban ez a település elhelyezkedése, adottságai miatt nem megoldható, és úgy tudni, hogy ahol volt lehetőség a káposzta locsolására, ott a termés nem a megszokott beltartalmat produkálta. Nem úgy savanyodott, ahogy kellett volna. Mi viszont nem szeretnénk feladni a kedvenc fogásainkkal kapcsolatos vágyainkat. Savanyú káposzta, dinsztelt káposzta, paradicsomos káposzta, töltött káposzta – ezeket az ételeket sokan szeretik.