Értékelés

3 órája

Rendkívüli évek állnak a város mögött

Tapolca polgármestere, az Egységben Tapolczáért Egyesület elnöke, Dobó Zoltán ciklusértékelő beszédében úgy fogalmazott, hogy eseményekben bővelkedett az elmúlt öt év. Rendkívüli események voltak ezek, amellett hozta ugyanazon megoldandó feladatokat, amit általában minden önkormányzati ciklus.

Tóth B. Zsuzsa

Rendkívüli évek állnak a város mögött, nagyon sok nehézséggel kellett szembenéznünk. Különleges időszak volt a járvány miatt, amelyhez hasonlóra még nem volt példa. Azt tartottuk szem előtt, hogy óvjuk a lakosságot, legalább azzal, hogy valós információt adjunk át. 

Dobó Zoltán szerint rendkívüli időszak volt az elmúlt öt év
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló
Dobó Zoltán szerint rendkívüli időszak volt az elmúlt öt év
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás:  Napló

Rendkívüli éveken van túl a város

Senki nem veszítette el a munkahelyét, mindenek elé helyeztük az embert, az önkormányzat intézményrendszerébe tartozó ellátottakat és az ott dolgozókat. Célul határoztuk meg, hogy a költségvetést és a működést annak rendeljük alá, hogy a szociális ellátottjaink továbbra is megkapjanak mindent, például a szociális étkezést. A beruházások nem mehettek például a gyermekétkeztetés rovására – emlékezett a polgármester. 

Beszélt arról is, hogy az energiaválság és a háború miatt nem volt az elmúlt öt évnek olyan időszaka, amely nyugalmas lett volna. – Nem volt tapasztalatunk, ismeretünk ezekre a helyzetekre. Meg kellett oldani a közintézmények fűtését, miközben egyik pillanatról a másikra tizennégyszeresére nőtt a gáz ára. Sorrendet kellett felállítanunk a megoldások tekintetében. Előfordult, hogy csak az volt a megoldás, ha mindenki a saját részéről lemondott valamiről a működés érdekében. A családokban sem volt ez másként. A villamos áramot az időben megkötött szerződésünknek köszönhetően jó áron kaptuk, így az áram felhasználásával a gáz igen magas árát kivédhette az önkormányzat néhány intézménye. Jelentős károkat okozott a Covid és az energiaválság egyaránt. 2022-ig a gazdaság erősen teljesített az iparűzési adó alapján és az idegenforgalmi adó szempontjából. Tapolcán hangsúlyos a turizmus, a turisták jelenléte. 2023 őszén ez a pozitív tendencia enyhült, talán napjainkban fordul meg. Az önkormányzati adók változásához tartozik, hogy az elmúlt öt évben közel egymilliárd forinttal szegényebb lett a város, hiszen a gépjárműadót már nem helyben használhatjuk fel. A város nagyságrendjével összevetve számunkra ez egy jelentős tétel, aminek elmaradása nagymértékben szűkítette Tapolca lehetőségeit – mondta Dobó Zoltán. 

Felháborodást keltett a napelempark létesítése

A polgármester beszélt a nagy lakossági ellenállásba ütköző napelemparkról és a TIAC helyzetéről is.

–    A város közigazgatási területére, magánterületre tervezett napelempark beruházás ott meghiúsult, távolabb készült el. Figyelembe vettük az ott élők szándékát, a nyugalmuk érdekben nélkülük nem fog dönteni soha az önkormányzat. De azt is meg kell érteni, hogy a mezőgazdasági művelésre, legeltetésre nem alkalmas területet a tulajdonosai szeretnék hasznosítani. Ami a Tapolcai Ifjak Atlétikai Clubja Városi Sportegyesület, a TIAC kasszájából hiányzó milliókat illeti, az ügyben nyomoz a hatóság. A látványsportok támogatását szolgáló úgynevezett taós rendszer a mi esetünkben a kézilabda, kosárlabda, futball területét érinti. A tao adta lehetőségeket kihasználva sportpályákat, a sporthoz kapcsolódó létesítményeket tudunk felújítani, eszközöket tudunk beszerezni, és ezen sportágakban érintett minden munkavállalónak a bérét is rendezni tudjuk a tao segítségével. Itt legalább 150 gyermekkorú sportoló folyamatos, felmenő rendszerű képzéséről van szó, nyolc sportpedagógussal, egyesületi vezetővel, gépjárművezetővel, és arról se feledkezzünk meg, hogy a képzés kitermelhet számunkra néhány tehetséges sportolót. De a taós összegből felújított öltözőt például a társadalmi eseményeknél, iskolai programoknál bárki használhatja. 

– Az egyesület korábbi vezetője ellen folyik a nyomozás. Közben igyekeztünk megoldani minden olyan problémát, amely az egyesület működését veszélyezteti, hiszen az MLSZ több millió forintot követelt vissza, nem lett volna miből kifizetni azt. Erkölcsi, racionális és érzelmi okok indokolják, hogy megmentsük a TIAC-ot – szögezte le Dobó Zoltán. Hozzátette, hogy ideiglenesen pénzeszközöket adott át a város szerződéses keretek között az egyesületnek azzal a feltétellel, hogy a TIAC-nak mindent el kell követnie ahhoz, hogy visszaszerezze az összeget. Bűnügyi feljelentéseket tett és polgári keresetben is követeli a TIAC a volt egyesületi vezetőn azokat az összegeket, amelyeket az MLSZ felé már vissza kellett fizetnie. A hatóságok egyelőre nem nyilatkoznak, mivel bár megalapozott gyanúval nyomoznak, de az még folyamatban van.

–-    Az Egységben Tapolczáért Egyesület – eltávolodva a belpolitikától – a város közéletét helyezte fókuszba, azonban Navracsics Tibor miniszter, országgyűlési képviselővel szakmai kapcsolatot ápolunk, tájékoztatjuk minden olyan városi feladatról, amelyben véleményünk szerint szerepet vállalhatna. Az elmúlt ciklusban igyekeztünk olyan beruházásokat végezni, amelyek a mindennapi életre pozitív hatással vannak. Óriási csalódás azonban, hogy bár az autóbusz-pályaudvar környékét átépítettük, a város teljesítette azon feladatokat, amelyeket az ehhez kapcsolódó pályázatban vállalt, az eltelt három év alatt azonban nem újult meg az épület, és a várakozó utasok feje fölött még mindig nincs tető – nehezményezte a hiányosságot a városvezető.

A civil csoportok összefogása ugyancsak említést érdemelt, például a temető rendszeres takarítása során. A polgármester méltányolta a társadalmi felelősségvállalást, együvé tartozást, amely az elmúlt időszakban a városban testet öltött. Példaértékűnek nevezte és köszönetét fejezte ki érte. – Amikor kell, mindenki egy emberként mozdul. Amikor épített, kulturális értékeinkről van szó, egy emberként melléállnak a helyiek. Azok az emberek jelentik Tapolcát, akik tevőlegesen is részt vesznek a város mindennapjaiban, és a város jövőjét is együtt tervezik. Remélem, hogy termékeny öt év áll előttünk. Olyan, amely védelmet biztosít a városnak, segítséget nyújt az itt élőknek, és megvalósulnak az álmaink. Megépül az új katolikus óvoda, a bevásárlóközpont, új, sok, jó adófizető él majd a városban, jól megy a cégeknek, vendéglátóknak, kétkezi munkásnak egyaránt. Egészséges, boldog embereket szeretnék látni a városban, megpróbálunk a magunk szintjén ezért mindent elkövetni a következő öt évben is – zárta beszámolóját Dobó Zoltán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!