Kinek kedvez a szerencse?

2024.09.14. 07:58

Megdöbbentő válasz: műlábat venne a lottómilliárdokból

A lottónyertesek vagyona legtöbbször amilyen könnyen jön, olyan gyorsan el is tűnik. Arról kérdeztük olvasóinkat, mit tennének, ha megnyernék az Ötöslottó főnyereményét. Ugyanis aki most eltalálja az öt számot, az 5,3 milliárd forintot vihet haza.

Tóth B. Zsuzsa

Az Ötöslottón több mint hat hónapja nem volt telitalálatos szelvény, és bár ez hosszú idő, nem különleges, hiszen a játék történetében csak a 26. leghosszabb időszak jackpot nélkül. Legutóbb márciusban nyert egy játékos 226 millió forintot a lottón, ezt megelőzően pedig februárban egy szerencsés játékos elvitte minden idők eddigi legnagyobb főnyereményét, a 6,5 milliárd forintot. Az elmúlt 26. hét alatt 650 játékos ért el négytalálatost, az ő nyereményük ebben a félévben átlagosan kétmillió forint volt. Magyarország legismertebb lottójátékának jackpotja 25 évvel ezelőtt lépte át a milliárdos határt.

Fotó: Fülöp Ildikó/Illusztráció 

A több mint féléve halmozódó 5,3 milliárd forintos összegből még akkor is megvalósíthatók a nyertesek álmai, ha többen találják el az öt számot. A Szerencsejáték Zrt. nagynyertes-kérdőíveiből az derült ki, hogy ingatlanvásárlást, vagy legalább lakásfelújítást, utazást és nagyobb értékű tárgyak vásárlását tervezik azok, akik nagy értékű, 300 millió forint feletti nyereménnyel gazdagodtak. Többen gondolkodnak pénzügyi befektetéseken is, amelyhez tudják, hogy érdemes szakember segítségét kérni.
A nagynyertesekre jellemző, hogy eltart pár napig, mire az első sokkból magukhoz térnek, általában csak a szűk családi körrel osztják meg a nagy hírt, hogy nyertek, és átlagosan két hét is eltelik, mire jelentkeznek a nyereményért. A legtöbben azzal számolnak, hogy a mindennapokban is alig felfogható mértékű nyeremény nem fogja megváltoztatni az életüket, ezért némi szabadság után visszatérnének a munkahelyükre.

Aki most eltalálja az öt számot, az 5,3 milliárd forintot vihet haza

A tapasztalatok szerint 3 milliárd forint megnyerhető összegnél nemcsak a rutinos, visszatérő játékosok vásárolnak akár több szelvényt is, hanem a ritkábban lottózók is beszállhatnak a játékba. Amennyiben a szombati sorsoláson lesz telitalálat, akkor a helyesen tippelő szerencsésnek 90 nap áll rendelkezésére, hogy jelentkezzen nyereményéért, mégpedig az úgynevezett nagynyertes-vonalon. A nyeremény kifizetésének alapfeltétele, hogy a nyertesnek Magyarországon nyitott folyószámlával kell rendelkeznie, mivel a nagy összegű nyeremények kifizetése minden esetben csak banki átutalással történhet.

Sokan várnak a szerencsére 
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Arról kérdeztük olvasóinkat, mit tennének, ha megnyernék az Ötöslottó főnyereményét. Ugyanis aki most eltalálja az öt számot, az 5,3 milliárd forintot vihet haza. A válaszok meglehetősen sokfélék. Volt, aki azt mondta, hogy kolbászból lenne a kerítés, más a francia riviérára menne nyaralni, vagy házat venne. 

Olyan válaszoló is akadt, aki műlábat vásárolna, egy tudásszomjjal bíró olvasó pedig lediplomázna. 

Akinek elege van a kötöttségekből, az legszívesebben felmondana a munkahelyén, más pedig csak egyszerűen feladná a csekkeket. 
A lottónyertesek életét mindenképpen megváltoztatja a hirtelen ölükbe hulló vagyon, sokan nem is tudnak élni a lehetőséggel, elherdálják a nyereményüket, és arra is volt példa, hogy a pénz tönkretett egy párkapcsolatot.

Minden ember álma

Szilvágyi Beatrix business, életvezetési és wingwave coach szerint minden ember álma, hogy így juthasson hirtelen annyi pénzhez, hogy egy életre megoldódjanak a gondjai.

– De valóban megoldódnak? – teszi fel a kérdést a szakember. – Lehet, hogy meglepő, de a váratlan nyeremény, az ép ésszel szinte felfoghatatlan pénzösszeg nem okoz boldogságot. Persze, hirtelen örömöt, megkönnyebbülést igen. Elkezdődik az álmodozás, a tervezgetés, de hamar jön a valóság: valahogy ez mégsem az igazi... Valahogy nem értékeli úgy az ember, mintha megdolgozott volna érte. Persze, hihetetlenül hangzik ez, hiszen majd mindenki elgondolkozik azon, hogy mit tenne, ha nyerne a lottón. A legtöbben azonnal abbahagynák a munkát, vennének egy nagy házat, körbeutaznák a földet. De az a személy, aki ahhoz szokott hozzá, hogy maga megdolgozik mindenért, és az elégedettségérzést a tevékenység által éli meg, annak hiányozni fog a munka. Mert annak van értéke, mert az okozza a büszkeség érzését, az ad tartást és önbecsülést. Ezért azután a nyert összegből vásárolt javak érzelmi értéke sosem akkora, mint például annak a komódnak, amelyért megdolgoztunk, amelyre spóroltunk, és amelyre sokkal jobban vigyázunk is – hangsúlyozza Szilvágyi Beatrix.

Hozzáteszi, nem meglepő a világszerte megfigyelt jelenség: a nagy összeget nyert emberek többségének ebből a hatalmas összegből egy idő után nem sok, vagy semmi sem maradt. Nagyon igaz a mondás: „Könnyen jött, könnyen ment.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!