Lakásbiztosítási index

6 órája

Kedvezőbb biztosítási díjak a kampány után

A lakásbiztosítások díja 16, a biztosítók kárkifizetése ugyanakkor 23 százalékkal nőtt egy év alatt 2024 június végéig. A márciusi lakásbiztosítási kampány hatására a második negyedévre mérséklődtek az ugyanakkora ingatlanra jutó díjak az év elejéhez képest – áll az MNB friss lakásbiztosítás-indexében.

MTI

Az MTI-nek küldött szerdai közlemény szerint a hazai lakott egyedi ingatlanok teljes körű (ingatlan és ingóság) lakásbiztosításainak éves átlagdíja 16 százalékkal 60,5 ezer forintra nőtt az idei második negyedév végére, miközben a kárráfordítás 23 százalékkal nőtt. Ezen belül a budapestiek 59,4 ezer, míg a vidékiek 60,7 ezer forintnyi díjat fizetnek. A nem budapestieknél viszont a díj átlagosan jóval nagyobb méretű ingatlanra, ám négyzetméterenként számítva 37 százalékkal kisebb biztosítási összegre (a biztosító kártérítési kötelezettségére) értendő – olvasható az MNB 2024. második negyedévi lakásbiztosítás-indexében. 

Adataik szerint a tavaly márciusi lakásbiztosítási kampány hatására országosan átlagosan 24 százalékkal, ezen belül Budapesten 28 százalékkal nőtt az ingatlanok egy négyzetméterére jutó biztosítási összege. A kampány hatására sokan felülvizsgálhatták tehát eddigi biztosítási szerződésüket, megszüntetve ingatlanuk alulbiztosítottságát. Vélhetően szintén a kampány hatására az idei második negyedévben az év első 3 hónapjához képest alacsonyabb díjjal lehetett biztosítani egy ugyanakkora biztosítási összegű ingatlant. 

A 3,1 millió állandóan lakott egyedi lakásbiztosítás közül 2,5 millió nyújt teljes körű fedezetet. A csak ingóságokra kötött 430 ezer lakásbiztosítás éves díja 24,6 ezer forint volt júniusban. A nem lakott, főleg vidéki ingatlanokra kötött lakásbiztosítások száma 195 ezer volt.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!