Bíznak a folytatásban

Tegnap, 14:00

A rossz idő leállította a betakarítást, sok kárt okozott

Az időjárás miatt az elmúlt hat napban gyakorlatilag leálltak a betakarítási munkálatok. Remélhetőleg a hét második felétől ismét elindulhat az aratás, hiszen a legtöbb helyen a napraforgó, illetve a kukorica is betakarítható lenne.

Szijártó János

Többek között ezzel foglalkoztak a Veszprém vármegyei betakarítási koordinációs bizottság legutóbbi ülésén, ami után Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke adott tájékoztatást lapunknak. Mint elmondta, az időjárás megakasztotta a betakarítást, de az előrejelzések alapján bíznak abban, hogy a hét második felétől újból elindulhat az aratás a napraforgó- és kukoricatáblákon.

Aratták a napraforgót a múlt héten, de az esős idő teljesen megállította a munkákat. A hét második felében várhatóan ismét kimehetnek a földekre a kombájnok
Fotó: Szijártó János / Napló

 – A hétvégi viharok sajnos szerte a vármegyében károkat okoztak a még lábon álló kultúrákban. Ebben a leginkább érintett növény a napraforgó volt, egyes területeken a fejlettebb, nagyobb tányérral rendelkező állományok sajnos komoly mértékű megdőlést produkáltak, egyes táblákon akár 30-40 százalékos kárt is becsültek a termelők. Jellemző, hogy a széliránnyal párhuzamosan futó vetésekben volt kiugró ez a típusú viharkár – hangsúlyozta Sövényházi Balázs.

Hozzátette, a viharkárok legnagyobb mértékben Pápa és Zirc környékét érintették, de a Sümegi és Devecseri járásban is vannak táblaszinten erősen károsodott állományok. Veszprém vármegyében 450-500 hektár napraforgót ért veszteség, átlagosan 10-25 százalékos mértékben. A táblák ennek ellenére arathatóak maradtak, ahol szükségessé vált, ott megtörténtek a kárbejelentések.

Kukoricatábláknál is megfigyelhető, hogy a vihar letördelt csöveket a szélnek kitett állományokban. A károk a korai becslések szerint 5-10 százalék körüliek, vármegyei szinten pedig 180-200 hektár lehet érintett. Azt is megtudtuk, hogy az eddig betakarított tételeknél a napraforgó olajtartalma gyengének mutatkozik, ami nagyban befolyásolja az árakat. A szemes kukorica aratásának dömpingje a fennmaradt napraforgó betakarítása után esedékes, ami ideális esetben a jövő hét közepén várható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!