2,4 tonna a hektáronkénti átlag

2024.09.17. 15:00

A napraforgó felét már betakarították

A napraforgó betakarítása nagyjából felénél tart Veszprém vármegyében, az üzemi átlagok hektáronként 2 és 2,8 tonna között alakultak.

Szijártó János

Erről Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke tájékoztatta lapunkat a vármegyei betakarítási koordinációs bizottság minapi ülését követően. Mint elmondta, az eddigi adatok alapján a jelenlegi vármegyei átlag hektáronként 2,4 tonna, az eddig aratott terület mintegy 55-60 százaléka deszikkálás nélkül megszáradt. 

Napraforgó betakarítása Tapolca környékén, a munkák a felénél tartanak a vármegyében
Napraforgó betakarítása Tapolca környékén. A munkák a felénél tartanak a vármegyében
Fotó: Szijártó János/Napló

A mérések szerint a napraforgót 3-7 százalékos nedvességtartalommal takarították be. A piaci ár tonnánként 150-175 ezer forint között mozog olajtartalom függvényében. A napraforgó mellett a burgonya és a kukorica betakarítása is megkezdődött, a szója és a cukorrépa még a földeken van.

Vetési szándékról is kaptunk információt Sövényházi Balázstól, eszerint az őszi káposztarepcét 3600, az őszi árpát 6800, az őszi búzát 25 ezer, a rozst 1350, míg a tritikálét 3400 hektáron vetik el majd a gazdálkodók. Ezek közül a káposztarepce mintegy 50 százalékos arányban már ki is került a földekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!