Egészségükre!

2024.08.17. 12:00

Ők azok az olimpikonok, akik miatt több sör fogyott Veszprémben és Zalában

Több száz kisvendéglő, kocsma, kávézó forgalmának növekedéséhez járultak hozzá azok a szurkolói zónák, amelyeket maguk a vendéglátósok alakítottak ki a Balaton körül.

Veol.hu

Érezhetően nagyobb volt a forgalom azokon a helyeken, ahol a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit vagy az olimpia eseményeit kivetítőkön lehetett nézni.  Ebben az időszakban több söröző, borozó kerthelyiségében csak asztalfoglalással lehetett helyet kapni. 

A Balatoni Turizmus Szövetség egy online térképet is készített a balatoni szurkolói zónákról, amely segített megtalálni a legjobb helyeket a sörözéssel egybekötött sportközvetítések nézéséhez.  A www.szurkoljabalatonon.hu oldalra több mint száz vendéglátóegység került fel. Az éttermek, sörözők tulajdonosai között van olyan is, aki arról számolt be, hogy a magyar futballmérkőzések idején közel 150 százalékkal nőtt a sörforgalma. Mások arról számoltak be, hogy nemcsak a messziről jött turisták, de a környéken, például Tapolcán, Veszprémben lakó sportrajongók is Balatonra jöttek sporteseményeket nézni.

A veszprémi régióból akkor jöttek feltűnően sokan az északi parti szurkolói zónákba, amikor a magyar kézilabdázók játszottak, vagy amikor Rasovszky Kristóf 10 kilométeres úszásban versenyzett az aranyéremért.

De a szurkolók koccintottak a másik két veszprémi úszó, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán sikerei után is.

A keszthelyi régióban a vívók sikereiért szurkoltak az átlagnál többen. Ennek egyik oka, hogy a Tapolcán született párbajtőröző, Siklósi Gergely csapatban a dobogó legfelső fokára állhatott Párizsban.

A Balatoni Turizmus Szövetség ötletét más szervezetek is átvették, így a Magyar Vitorlás Szövetség is létrehozott egy saját szurkolói zónát az egyik kikötőben, ahol többek között Vadnai Jonatán, az olimpián negyedik helyet elért versenyző futamait követhették a szurkolók.

A déli parton a Siófoki Nagystrand üzemeltetőit inspirálta a Balatoni Turizmus Szövetség ötlete. Itt ingyenesen, egy 15 négyzetméteres óriás LED-falon követhették a látogatók az olimpiai versenyeket. Siófokon egyértelműen akkor volt a legnagyobb izgalom, amikor  Németh Nándor a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként úszott és a 8. helyen végzett, egyéni 100 méteres gyorsúszásban pedig mindössze 0,01 másodperccel maradt le a dobogóról.

Érdekesség, hogy a Balaton körül mindenhol, a vízilabdázók mérkőzései mellett, élénk érdeklődés mutatkozott a magyar kerékpárosok versenyei iránt is. Ilyen volt például Vas Blanka szenzációs szereplése, aki negyedik lett a párizsi olimpia női országúti kerékpárosok versenyében. Sokan követték a szurkolói zónákból Valter Attila szereplését, aki ugyancsak negyedik lett az olimpián.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint nem véletlen, hogy sok kerékpárost is láthattunk a szurkolói zónákban. Mindez annak köszönhető, hogy a Balaton a bringás turizmus egyik központjává vált az utóbbi időben. Mint ismert, az elmúlt években  teljes egészében megújult a tó körüli 206 km-es kerékpáros útszakasz. Létrejöttek a BalatonBIke365 kerékpáros központjai, ráadásul olyan online applikációt is kifejlesztettek, amelynek segítségével nemcsak nyáron, de az év mind a négy évszakában találhatnak a kerékpárosok olyan útvonalakat, amelyeken érdemes lehet elindulni.

Fekete Tamás szerint a jövőben is figyelni kell a hazai turisztikai övezetekben a nagy világversenyekre, hiszen jól látszik, hogy ezek segítenek növelni a régiós turisztikai bevételeket is. Ugyanakkor ezek a szurkolói zónák sokkal többet jelentenek puszta helyszíneknél. Ezek a pontok a közösség építésének kíváló helyszínei lehetnek, ahol az emberek közös élmények köré csoportosulhatnak. A sport iránti közös szeretet erős köteléket teremt az emberek között. A győzelmek és vereségek együtt átélt pillanatai mély érzelmi kapcsolatokat szőhetnek, amelyek akár befolyásolhatják későbbi utazásaikat is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!