Hőség

2024.07.15. 13:00

Aszály – több centi széles hasadékok a földeken

Amikor már annyira fokozódik a hőség, hogy a zöldségeskert lakói sem bírják. Amikor az aszály egymástól több centiméterre szaggatja szét a kiaszott termőföldet. Amikor már nem érik be a paradicsom, mert a bokor ledobja termését – ezt éljük most.

Benkő Péter

A napokig-hetekig tartó, negyven fokot közelítő nyárközép minden élőlényt megvisel, különösen, hogy hosszú aszály társul hozzá. A csapadékban amúgy sem gazdag Keleti-Bakonyban, a Várpalota melletti Bántapusztán egy kiskertben készítette a fotót olvasónk a hétvégi estén, a lemenő nap fényében, aki maga is meglepődött, amikor meglátta, milyen távol kerültek egymástól a rögök – több centi széles hasadékok tátongnak szerteszét.

Az aszály szörnyű hatásai: több centi széles hasadékok a termőföldön, lepotyogó, éretlen termések
Az aszály szörnyű hatásai: több centi széles hasadékok a termőföldön, lepotyogó, éretlen termések
Fotó: olvasó/Kolimár Viktória

Meglepődött a paradicsom is, kitartott, amíg lehetett, de úgy gondolta, ledobja termését, mert megérni így már nem fog. Siralmas látvány, de azt hiszem, nem csak Bántán, de sok más helyen is hasonlókat tapasztalnak a kerttulajdonosok.
Egy kiadós, áztató eső talán jó irányba lendítené meg a folyamatot, de tartós esőre vajmi kevés az esély a előrejelzések szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában