Szupermenta program

2024.06.13. 12:00

Vizsgálták a hegyes-erős paprikák vetőmagját

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták a Szupermenta program legújabb tesztjén.

Szijártó János

A termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis minden követelménynek megfeleltek a vizsgált termékek – írja a Nébih a legutóbbi közleményében. A hegyes-erős paprika gyakran kap helyet a kiskertekben, hiszen remek kiegészítője lehet a vasárnapi húslevesnek, a hétvégi bográcsozásnak és a különféle szendvicseknek is. A pikáns íz kedvelői többfajta hegyes-erős paprika vetőmagja közül választhatnak. A Szupermenta a legutóbbi tesztje során összesen 12 kiskerti vetésre szánt vetőmagot vizsgált meg, származásukat tekintve kilenc hazait, három külföldit. Vetőmagokról lévén szó, a Nébih laboratóriumi szakemberei elsősorban a legfőbb minőségi mutatókat, a csírázóképességet, valamint a tisztaságot vizsgálták meg. Ellenőrizték a tételek idegenmag-tartalmát is, azaz hogy található-e bennük idegen, paprikától eltérő fajú mag. Az eredmények megnyugtatóak, ugyanis a vonatkozó határértékeknek minden egyes termék megfelelt.

A Nébih a hegyes-erős paprika tizenkét kiskerti vetésre szánt magját vizsgálta meg, az eredmények biztatóak
A Nébih a hegyes-erős paprika tizenkét kiskerti vetésre szánt magját vizsgálta meg, az eredmények biztatóak
Forrás: Nébih

A hatósági felügyelők a paprikavetőmagok jelölésére is figyelmet fordítottak. Ellenőrizték a kötelező jelölések és az alapvető termékinformációk meglétét, így például a fajta és a származás feltüntetését. A vizsgálat során szintén szempont volt, hogy a vetőmagokat az azok minőségét megóvó, zárt csomagolásban kínálják-e a vásárlóknak. A tesztelt termékek minden kritérium alapján megfelelőnek bizonyultak. A kedveltségi vizsgálat is pozitív eredménnyel zárult a fogyasztók kérdőíves értékelése alapján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!