2024.02.17. 11:00
Sétálókóstolón kortyolták az olaszrizlinget Csopakon
Olaszrizling szerintünk címmel 15. alkalommal szervezett kétnapos szőlész-borász találkozót az említett fajtát állítva középpontba Csopakon a Jásdi Pincészet és a Szent Donát Ökológiai Birtok és Borászat a közelmúltban.
Jásdi István csopaki borász: hiszünk az olaszrizlingben, valamint a fajta jövőjében, tapasztalatom szerint az ebből a szőlőből készült bor a legkedveltebb az országban
Fotó: Kovács Erika/Napló
– Hiszünk az olaszrizlingben, valamint a fajta jövőjében, tapasztalatom szerint az ebből a szőlőből készült bor a legkedveltebb az országban, érvelt a találkozó mellett Jásdi István borász. A nevét viselő pincészet tulajdonosa elmondta továbbá, összesen 22 borászat 44 olaszrizlinget hozott el a találkozóra, és nemcsak a csopaki borvidékről, így Csopakról, Paloznakról, Lovasról, Alsóörsről és Felsőörsről, hanem az egész országból.
A nyitónapon a szőlészeti-borászati ágazat helyzetéről beszéltek a megjelentek, így egyebek mellett arról, hogy fenntartható-e gazdasági szempontból a biobor készítése? Szóba került még az éghajlatváltozás, az ültetvényeket érintő különféle problémák, betegségek is. A találkozóra és a borkóstolóra érkeztek régi vendégek és újak, baráti társaságok és természetesen szakemberek, illetve borkóstolók, azaz sommelier-k is, hogy gyönyörű környezetben, tavaszt idéző napsütésben egy ültetvény felett, kezükben egy pohár aranyló borral csodálják meg a páratlan szépségű balatoni panorámát a Jásdi Borteraszról és a Szent Donát-birtokról.
Mint ismert, az olaszrizling fajtájú szőlő először valószínűleg a 19. század első felében osztrák közvetítéssel jelent meg Csopakon, majd a század második felében a filoxéra teljesen kipusztította a szőlőt. Később a gazdák olaszrizlinget telepítettek, ami meghonosodott Csopakon.