Jubilál a rendezvény

2023.11.08. 20:00

Sváb hagyományokat, táncokat és ételeket is megismerhetünk a Bakony Expón

Idén már 10. alkalommal rendezik meg hétvégén a Veszprém Arénában a Bakony Expó termelői vásárt, ez alkalomból kérdeztük Porga Gyula polgármestert, hogy mit jelent ez a városnak.

Veol.hu

Porga Gyula polgármester: A hagyományok ápolásában is fontos szerepet vállal a Bakony Expó

Fotó: Pesthy Márton/Napló-archív

– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy már 10. alkalommal adhatunk otthont a Bakony Expónak itt, Veszprémben. Az esemény beépült az éves rendezvénynaptárunkba, és már a kiemelt fesztiválok körébe tartozik. Egy évtized alatt magas rangot szerzett ez a gasztronómiai és kulturális rendezvény, ami nem csoda, hiszen nagyon népszerű eseményről van szó – kezdte a városvezető. A bakonyi ízek vásárának is nevezett programon a vidék és a termelők beköltöznek a Veszprém Arénába, egészen pontosan a vidék ízei, termései és termékei vonulnak fel. A Bakony Expó lehetőséget teremt arra, hogy a termelőt vagy kézművest közvetlen közelből megismerje a vásárló, és személyesen is kialakuljon a vevő és eladó közötti kapocs. 

– Nagy kihívás a szervezők számára, hogy minden évben újdonságot is kínáljanak a megszokott minőség és színvonal mellett, ezért igyekeznek évről évre olyan tematikát választani, amely aktuális és fontos is. Így idén az erdők fenntarthatóságon, a környezet védelmén van a hangsúly. Ezt egészen gyerekbarát módon, meseelőadások keretében is bemutatják majd, hogy a legkisebbek is felismerjék az erdők védelmének fontosságát. A kicsit nagyobbaknak pedig a virtuális valóság segítségével hívják fel a figyelmüket az erdők mélyén élő kincsekre, értékekre. Koncertekkel, táncos műsorokkal, folyamatos kulturális, gasztronómiai és ismeretterjesztő programokkal, gyermekjátszóval, gombaszakértéssel, állatsimogatóval is készülnek majd a szervezők, sőt stabilgép-bemutató is lesz, valamint solymászok, kézműves-foglalkozások, kiállítások és persze a vásártérben kóstolók, a gasztroudvarban pedig főzőbemutató is lesz – tánccal egybekötve – sorolta a polgármester. Hozzátette: fontos azonban az is, hogy ne csak a vásározásra és a finom falatokra fókuszáljon egy-egy veszprémi rendezvény, hanem tanítson is, ezért pályaorientációs kiállítást is hoznak a vármegyei középiskolák és szakiskolák, hogy a fiatalok megismerjék a mezőgazdaság érdekességeit is. A hagyományok ápolásában is fontos szerepet vállal a Bakony Expó, ezért idén sváb hagyományokat, sváb táncokat és recepteket is megismerhetnek az érdeklődők, akik ellátogatnak Veszprém Arénába. 

A polgármester még kiemelte: – A városban nemcsak a hagyományokra figyelünk, hanem az igényekre is, ezért sokak kérésének eleget téve a 10. Bakony Expón bevezetjük a nyugdíjasjegyet, így az igazolvánnyal rendelkezők már 1000 forintért beléphetnek az expó területére. Gyermekeknek 14 éves korig pedig továbbra is ingyenes a belépés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!