Térségi együttműködés

2023.06.15. 14:00

Új alapokra helyezték a Bakony turizmusát

Bemutatták a Bakony aktív turisztikai stratégiáját, és a térség szereplői aláírták a Bakony Turisztikai Chartát, amely a jövőbeni közös munka értékeit tartalmazza.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) Veszprém vármegye aktív turizmusában érdekelt döntéshozóit, szolgáltatóit, szállásadóit, túravezetőit várta közös tanácskozásra a Megyeházára csütörtökön. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megnyitójában hangsúlyozta, a korábbinál jóval hangsúlyosabban kell megjelennie a jövőben a térségi alapú fejlesztéspolitikának. Hozzátette, bár a vármegyék lesznek az alapjai a jövőben is a területfejlesztésnek, ugyanakkor fokozottan kell figyelni a közigazgatási határokon átívelő térségi együttműködéseknek. Ezek közé tartozik a Bakony is, ahol a tájegységi identitás összeköti a különböző vármegyékhez tartozó településeket. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a Charta aláírását valós együttműködés követi a jövőben. 

Polgárdy Imre, Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjében kiemelte, az aktív turizmus és különböző részei – bakancsos, halász, vadász, lovas vagy kerékpáros turizmus, vízi és extrémsportok – az elmúlt években divatba jöttek Magyarországon. Hozzátette, a Bakony és Balaton térsége az aktív turizmus valamennyi válfajára lehetőséget ad az ideérkező turistáknak. Emlékeztetett, soha nem látott értékű fejlesztések kezdődtek az aktív turizmus területén kormányzati támogatással: Veszprém vármegyében több száz millió forintból valósultak meg beruházások, például erdei iskolákat fejlesztettek, kerékpárutak és bringaparkok épültek, kilátók épültek és újultak meg, futópályák készültek. Kiemelte, Veszprém vármegye Integrált Területi Programjában 2,7 milliárd forint pluszforrás jut az ágazatba, amelyből 1,8 milliárd forintot fordítanak a Bakony aktív turisztikai stratégiájának megvalósítását segítő célzott projektekre. 

Baráth Gergely, az AÖFK ügyvezető igazgatója elmondta, vezetésükkel, és a térség önkormányzatainak, turisztikai szolgáltatóinak és szakembereinek részvételével elkészült a Bakony aktív turisztikai stratégiája, és a folyamat részeként a térség szereplői megfogalmazták a Bakony Turisztikai Chartáját. 

Semsei Sándor, a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség elnöke kiemelte, a dokumentum legfőbb célja, hogy a Bakony önálló, erős márkaként jelenjen meg a hazai turisztikai piacon, ehhez a térséget összefogó tudatos és professzionális turisztikai menedzsment kialakítása szükséges. A 19 pontból álló dokumentum közös értékei közé tartozik a többi között a közösségek védelme, az együttműködések szorgalmazása, a helyi lakosok bevonása, a természeti értékek védelme, a turisztikai kínálat sokszínűvé tétele, a turisztikai vonzerő megőrzése, valamint a jó gyakorlatok megfogalmazása. 

A Chartát az elsők között Navracsics Tibor, Czunyiné Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Polgárdy Imre, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron vármegyei önkormányzat elnöke, Farkas Erika, a Komárom-Esztergom vármegyei önkormányzat munkatársa és Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnöke írta alá. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!