Nyáron várható az átadás

2023.03.03. 07:00

Fejlesztőközpont és kávézó épül a Deák utcában

Gyermekfoglalkoztatónak és művészeti fejlesztőközpontnak, valamint kávézónak is otthont adó épületek készülnek a várhegy keleti lábánál.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A kivitelezési munkák tavaly nyáron kezdődtek el a Deák utcai ingatlanon, és az utóbbi hetekben látványos fázisba értek. A fejlesztés során megújul az egykori piarista gimnázium tornaterme, valamint új épületek is készülnek. A projekt készültsége meghaladja a 30 harminc százalékot, jelenleg jellemzően falazási, szigetelési, gépészeti és villanyszerelési munkák folynak – közölte érdeklődésünkre Durmics Zsuzsanna, a városfejlesztési iroda vezetője. 

Az egykori tornacsarnok a felújítás, átalakítás után közel 500 négyzetméteres lesz. Az évek óta használaton kívüli épület bábszínházként és foglalkoztató-művészeti fejlesztő központként éled újjá. Az épületben előcsarnok, nagyterem, színpad, raktár, iroda, teakonyha és vizesblokk kap helyet, padlásterében hőközpontot és szellőzőgépházat alakítanak ki. A hegy lábánál a támfalrendszer folytatásaként készülő, közel 250 négyzetméteres épületben a kiszolgálóegységek – vizesblokk, ajándékbolt, raktár, baba-mama szoba – kapnak helyet – mondta el az irodavezető. 

Kiemelte, az ingatlan nyugati, középső és keleti részén is egy-egy új épület készül. A terület északi oldalán egy kétszintes kiállítótér épül, ahol installációkat mutatnak be. Az ingatlan középső részén épülő földszintes, magas tetős épület kávézóként üzemel majd, míg a déli oldalon épülő egység gyermekfoglalkoztatónak ad helyet. Az új épületek között egy rendezvénytérként is használható, védett, parkos tér jön létre. A kivitelezési munkák várhatóan június végére fejeződnek be. A fejlesztés az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati támogatásából és önkormányzati forrásból, összesen közel nettó 1,68 milliárd forintból valósul meg. A Deák utcában ezzel párhuzamosan, a fejlesztés túloldalán lévő parkolóban 36 új, térkövezett parkolóhelyet alakítanak ki, ennek költsége nettó 42 millió forint. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!