A tisztes munka becsülete

2022.03.24. 13:00

Stabilitás és állandóság jellemzi a Pápai Ipartestület történetét

Az ötven és huszon- öt éve az iparban tevékenykedők munkáját kitüntetéssel ismerte el, valamint az Ipartestületek Országos Szövetsége díjait adta át a helyi ipartestület újjáalakult vezetősége.

Laskovics Márió

Csoportképen a díjazottak, a vezetőségi tagok és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Fotó: Laskovics Márió

A Pápai Ipartestület díjátadó ünnepséget tartott a napokban a Széchenyi utcai székházában, melyet megelőzően rendhagyó közgyűlésen új vezetőséget választottak a korábbi elnök, Szabó Tibor betegsége miatt. A több mint száz tagot számláló testület új elnökévé Ács Pált, alelnökévé Bertha Kálmánt, a felügyelőbizottság elnökévé Nagy Beáta vezetőségi tagot választották. A közeljövőbeli terveik közt a tagság aktivizálása, bővítése, illetve pályázati források lehívása szerepel. 

 


Ács Pál köszöntötte a megjelenteket, akik az elmúlt évtizedekben végzett tevékenységük alapján ismert és tiszteletben álló polgárai a városnak, a régiónak. Nagy Beáta beszédében úgy fogalmazott, a testület 136 éves múltja kötelezi a jelen tagságot a hagyományok ápolására, a helyi iparosok segítésére. 

 


– Elődeink tudták, hogy az önálló vállalkozást vezetőknek mindig szükségük van a maguk által működtetett és fenntartott érdekképviseleti, szakmai, képzési és kulturális szervezetre. Az önálló tevékenység nem az egyének elszigetelt munkáját jelenti: összevetett vállal erős a sokaság. A stabilitást és állandóságot mutató Pápai Ipartestület története iparosdinasztiákból, rangos vállalkozásokból, illetve egyszerű kisiparosokból áll össze, akik nélkülözhetetlenek. Az elismerések igazolják a díjazottak eddigi törekvéseit, útjuk helyességét. Példát adhatnak a jövő fiatal, még útkereső vállalkozónemzedéknek. Eztán azon leszünk, hogy tagjaink érezzék a megbecsülést – hangzott el Nagy Beáta méltatásában. 

 


Kovács Zoltán ország- gyűlési képviselő felidézte, a szocializmusban magánszektornak (maszek) nevezett iparosság nem egy kedvelt termelői ágazat volt, hiszen csak a nagy- és nehézipar munkásait ismerték el, miközben egy településnek fontos társadalmi szövetét képezték az iparosok. 

 


– Elég, ha saját magunkból indulunk ki: a ruházatunkból, az otthonunk felépítéséből, a hölgyek vonatkozásában a szépségipar mind hozzátartozik az életünkhöz, és ezt nem lehet nagyiparszerűen elvégezni, fontosak benne az emberi kapcsolatok. A becsületes, tisztességes munkavégzés hosszú távon megtérülő tőke. Ha valakit jó mesterembernek tartunk, és ajánljuk ismerőseink körében – ezt a mai modern nyelvezet direkt marketingnek hívja –, annál nincs nagyobb elismerés. A tehetség nem érdem, hanem kötelez. Az elismerés az érdem, de mégis többre kötelez – tette hozzá Kovács Zoltán, majd átnyújtotta a kitüntetéseket. 

 


Kiemelkedő munkájáért az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) díját vehette át Garabics Richárd cukrászmester, Németh István gázszerelő, Pallang Sándor csóti gépgyártó és szervizelő cégvezető, Varga Csaba fuvaros cégvezető, valamint Végh Józsefné aranykoszorús aranyozó és képkeretező-mester (utóbbi kettő nem tudott jelen lenni). Huszonöt éves iparos tevékenysége okán Ezüstgyűrű kitüntetést kapott Papdi Szilveszter autószerelő- mester, Kovács József asztalos cégvezető, Konrád András villanyszerelő-mester és Ács Pál aranykoszorús festőmester. Ötvenéves iparos tevékenységéért Aranygyűrű kitüntetésben részesült Nagy József asztalosmester, cégtulajdonos és Papp József Jenő gumismester, aki elmondta: a Vas megyei Gasztonyból származó nagyapja kezdte el a gumiabroncs-javítást, amit a család továbbvitt, ő pedig nagyon megszerette e szakmát az idővel, és ma is maga végzi a gumijavítást. 

 


– Sajnos a mai pazarló társadalomban egyre kevésbé divat megjavíttatni az abroncsot, de az árak emelkedésével majd észbe kapnak az emberek. Egy 500 ezer forintos gumit 40 ezer forintból meg lehet javíttatni, ami mindkét félnek megéri. A sport és a politikai naprakészség tartja meg az embert hosszú távon – jegyezte meg Papp József Jenő. 

 


Az ünnepélyes, állófogadással zárult alkalmon Puskásné Tófeji Valéria saját versének szavalatával, valamint Bagi Sándor tangóharmonikán működött közre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!