Bemutatásra kerül múltunk jelen időben

2020.07.28. 20:00

Lerakták a Kinizsi-várnál a fejlesztési munkák alapkövét

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében, országszerte összesen 19 kastély és 15 vár újul meg úgy, hogy nemzeti örökségünk e gyöngyszemei nemcsak régi pompájukat nyerik vissza, hanem a mai kor turisztikai igényeinek megfelelő szolgáltatásokkal is gazdagodnak. A nagyvázsonyi Kinizsi vár fejlesztési munkálatai júniusban kezdődtek és várhatóan a következő turisztikai szezonra adják majd át az új attrakciókat felvonultató várat.

Molnár Sándor

Glázer Tamás, Fenyvesi Zoltán, Virág Zsolt, Fábry Szabolcs és György István elhelyezik az időkapszulát az alapkőletétel előtt

Fotó: Pesthy Márton/Napló

György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a nagyvázsonyi alapkőletételi ünnepségen elmondta, hogy nagyon fontosnak tartják, hogy ezek az épületek régi fényükben megújuljanak, és erősítsék a helyi és a nemzeti identitást. Hangsúlyozta, hogy Veszprém megye a hazai turizmus egyik fellegvára, így nem véletlen, hogy a program keretében Nagyvázsony mellett, fejlesztések valósulnak meg a sümegi várban és a püspöki palotában, a várpalotai Zichy-kastélyban, valamint a cseszneki várban. A beruházások eredményeként növelik az érintett régiók turisztikai vonzerejét, miközben az országban, a 34 helyszínen munkahelyeket is teremtenek.

A vár látványterve Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft

Virág Zsolt miniszteri biztos kiemelte, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram célja, hogy a műemlék helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy olyan egységes és jól értékesíthető turisztikai termékcsomag jöjjön létre, amely a látogatók számára jelentős vonzerőt képvisel.

Glázer Tamás, Fenyvesi Zoltán, Virág Zsolt, Fábry Szabolcs és György István elhelyezik az időkapszulát az alapkőletétel előtt
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Glázer Tamás a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a projekt célja Nagyvázsony emblematikus épületének rehabilitációja, rekonstrukciója, amelynek során történelmileg hű, mégis korszerű, fedett tereket alakítanak ki a turisztikai szolgáltatások bővítése érdekében. A mai kornak megfelelő kiállításokhoz szükséges zárt terek rekonstrukciójának központi eleme a belső udvarban visszaépített árkádíves loggia lesz. Az új fogadóépületben a jegypénztár mellett lesz ajándékbolt, kávézó, öltöző és egy vizesblokk is. Az öreg toronyban bemutatják majd a várnagy és a várőrség szobáját, Kinizsi Pál feleségének, Magyar Benignának az életterébe is bepillanthatnak a látogatók, míg a legfelső szinten Nagyvázsony múltjába is visszatekinthetünk. A palotaszárnyban lesz kő-tár, és természetesen Kinizsi Pál életútjának bemutatására is nagy hangsúlyt fektetnek majd.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, hogy mi Veszprém megyeiek büszkék lehetünk, hogy részt veszünk ezekben a programokban és újjá tudjuk varázsolni azokat a történelmi múltat idéző épületeket, amelyek nemcsak számunkra, hanem az ide érkezők számára is fontosak. Ezek a fejlesztések olyan attrakcióval szolgálnak a látogatóknak, amelynek segítségével valóban elképzelhető lesz a középkor. – Abban bízom, hogy ez a fejlesztés újabb turistákat vonz majd ide, és Nagyvázsony jó hírét viszi a vár nem csak az országban, hanem szerte a világban, és ebből a helyiek is profitálhatnak majd – fogalmazott a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!