Nincs ok a felhalmozásra

2020.04.06. 16:00

Magyarországon biztosított az élelmiszer-ellátás

Ne spájzolj! – ezzel a jelmondattal hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az élelmiszer-felhalmozás szükségtelenségére.

Polgár Bettina

20200116 Veszprém Interspár magyar húst jelző zászlók a húspultban Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Magyarország agrár-élelmiszeripari ország, komoly exportőr, továbbá a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket.

Magyarország adottságai révén jelentős élelmiszer-exportőr is, emellett mintegy 120 százalékos önellátásra is képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150 százalékra is növelhető hangsúlyozta honlapján a NAK. Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat hazánkban, az 5400 aktívan működő élelmiszer-vállalkozás közvetlenül mintegy százezer embert foglalkoztat.

A magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagok 65 százalékát dolgozzák fel minőségi élelmiszerekké.

Hazánk legfontosabb exporttermékei a gabonafélék, a takarmányok, a hús és a húskészítmények. Magyarország 2018-ban egyebek közt 2,4 millió tonna búzát, 2,6 millió tonna kukoricát, 200 ezer tonna lisztet, 600 ezer tonna növényolajat, 110 ezer tonna fagyasztott zöldséget, 130 ezer tonna élő állatot, 860 ezer tonna állati takarmányt, állati eledelt, 220 ezer tonna baromfi- és 130 ezer tonna sertéshúst, továbbá 440 ezer tonna tejet és tejterméket exportált. Mindebből jól látszik, hogy ezen áruk itthon tartása – amire egyelőre nincs szükség – további hazai értékesítés lehetőségét rejti magában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívta a figyelmet: Magyarország élelmiszer-termelésénél mindig elsődleges szempont a belső piac ellátása, és csak ezt követően történik meg a felesleg exportja. A hazai kiskereskedelmet tekintve pedig elmondható: a boltok polcain évek óta az élelmiszerek mintegy háromnegyede hazai áru.

Hazánk legfontosabb exporttermékei közé tartoznak a húsáruk és a húskészítmények Fotó: Pesthy Márton/Napló

Most tehát még inkább időszerű, hogy hazai termékeket vásároljanak a fogyasztók. Az itthon megtermelt alapanyagok helyben vannak, gyorsan eljutnak a piacra, a feldolgozók pedig még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal, így – ha a hazai kereslet jobban megnövekedne – a termelők és a feldolgozók továbbra is képesek kiszolgálni a magyar fogyasztókat. A hazai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szakmailag felkészültek, az élelmiszer-előállító üzemek jól felszereltek, megfelelő és hatékony intézkedéseket tesznek a higiéniai előírások betartására. Megnyugtató az is, hogy a hazai élelmiszer-előállítás döntő hányadát adó üzemek nemzetgazdasági szempontból kritikus infrastruktúrának, létfontosságú rendszerelemeknek minősülnek, akárcsak az erőművek, az ivóvízellátást biztosító létesítmények vagy a gyógyszergyártó vállalatok. Mindez azt jelenti, hogy működésük fenntartását szükség esetén rendvédelmi, honvédelmi szervek is biztosíthatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában