Emelik a szakképzés színvonalát

2018.03.21. 07:00

Az eredményes beiskolázástól a robotikáig – Iparis siker az országos versengésben

A 25 éves Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2013-ban díjat alapított azzal a céllal, hogy a versenyen való részvétel, valamint a benyújtott pályázatok népszerűsítése révén emelje a gyakorlatorientált, korszerű ismereteket nyújtó szakképzés megbecsülését és szakmai színvonalát hazánkban.

Őrsi Ágnes

A remek szereplésért járó oklevelet a zsűri nevében Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár adta át Irányi László iskolaigazgatónak (jobbról) Fotó: Német-Magyar Tudásközpont Kft.

A Szakképzési Díjat évente adják át három kategóriában. Jelentkezhet vállalat, vállalkozás, szakiskola, illetve bármelyik kereskedelmi és iparkamara vagy egyéb szervezet. Az elismerés szakmai támogatója a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák szövetsége. Hét független szakképzési szakemberből álló zsűri választja ki a díjazottakat. Idén összesen 39 pályázat érkezett; innováció kategóriában 11, motiváció kategóriában 16, kooperáció kategóriában 12 – utóbbiak között a Veszprém megyéből benyújtott két pályázat.

Ünnepélyes keretek között Budapesten zajlott a versenyt értékelő rendezvény, melynek keretében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Szakkép-zési Díj fővédnöke, Dale A. Martin, a DUIHK elnöke, valamint Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzésért felelős alelnöke adta át a díjakat. A beszédekben elhangzott, hogy a projektek és kezdeményezések nyilvánossága nemcsak a gyakorlatorientált hazai szakképzést segíti, de ösztönzi a cégeket is, hogy vegyenek részt a fiatalok oktatásában. Példa a német duális szakképzés, melynek alapján a hazai cél 2022-re negyven százalékkal növelni a vállalati képzőhelyek számát. Hogy milyen szakemberekre számíthat a magyar ipar és a lakosság, az egyaránt múlik a diákokon, a szakképző intézményeken, a vállalati továbbképzéseken és a felsőoktatáson. Elhangzott még, hogy tartalékként lehet számítani a hölgyekre, akiket érdemes a műszaki pályák felé orientálni.

A remek szereplésért járó oklevelet a zsűri nevében Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár adta át Irányi László iskolaigazgatónak (jobbról) Fotó: Német-Magyar Tudásközpont Kft.

 

Nagy érdeklődés kísérte az eredményhirdetést, melynek során kiderült, hogy az innováció kategóriát a Penta Unió Zrt. nyerte. Munkájuk címe: Könyvelő kAPPtár tanuló mobilapplikáció a szakképzésben. A kooperáció kategória nyertes pályázatának címe: A robotika iránti érdeklődés felkeltése – A robotok már tényleg a spájzban vannak. Készítette a MuzixGroup Kereskedelmi Szolgáltató Kft. Motiváció kategóriában első helyet ért el a Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a Challenging Learning című pályamunkával.

Ugyancsak a motiváció kategóriában lett második a Veszprémi SzC Szakgimnáziuma. Munkájuk címe: Osztályfőnöki fórum a szakképzés sikeresebb beiskolázásáért. A remek szereplésért járó oklevelet a zsűri nevében Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár adta át Irányi Lászlónak, az iskola igazgatójának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!