2024.10.27. 07:00
Halloween a Veol Bisztróban! (videó, képgaléria)
Rémesen jó sütiket mutatunk, amikkel tutira tiéd lesz a legmenőbb parti! Ha halloween, akkor boszorkányujj, tökfej, rémítő szellemek... gyere velünk a Veol Bisztróba!
A Veol Bisztró a veszprémi Hadnagy családhoz költözött, ahol Bea, a háziasszony stílusosan halloween fekete ruhában, koponyadíszes hajpánttal és a tőle megszokott nagy szeretettel vár: lételeme a vendéglátás és a sütés. Ahogy Imre, a párja kedveskedve megjegyzi: raklappal veszi a lisztet, amit mind a családjának, barátaiknak süt el. Egy-egy nagyobb ünnepen 30-40 féle sütemény is készül, de Bea nem fárad el, sőt, ilyenkor van a legjobb formában.
Halloweenre is nagyon készül, a lakás már az ideillő dekorációban díszeleg, amit Bea szintén nem apróz el: minden kis zegzugban az ünnephez kapcsolódó kiegészítők vonzzák a szemet, az erkélyen pedig egy komplett csontváz és egy hatalmas pókháló kelt igazi szellemek éjszakája hatást.
No de vissza a halloween díszeivel ékesített konyhába!
Vagyis a Veol Bisztróba, ahol hétről hétre könnyen, gyorsan elkészíthető finomságokat készítünk.
– Hamarosan itt a halloween éjszakája... „melyet" lehet utálni, de legyen inkább egy félelmetesen jó alkalom arra, hogy feldobjuk a szürke őszi napokat, egy lehetőség, hogy igazán kreatívak lehessünk! Ebből az alaptésztából többféle süti is készülhet, s mivel elég egyszerű, a gyerekek is részt vehetnek benne. Elég egy tök, vagy szívecske alakú sütikiszúró, máris kész a finom linzer, s a kicsiknek is sikerélményt nyújt – magyarázza Bea, aki élelmezés-vezető egy óvodában, tehát sokéves tapasztalat mondatja vele a tuti receptet.
Nézzük hát a halloweeni linzertálat!
– Ropogósak, rendkívül omlósak, nagyon mókásak és „véresen" étvágygerjesztőek a málnalekvártól, tehát ez az egyszerű süti hozza mindazt, ami kell egy rémséges, „vérbeli" buliba – sorolja Bea, miközben előkészíti a szuper alapanyagot.
Hozzávalók:
- 250 gr hideg vaj
- 125 gr porcukor
- 2 darab tojássárgája
- 380 gr finomliszt
- 1 darab biocitrom reszelt héja
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1-2 csomag vaníliás cukor vagy vaníliapaszta
- csipet só
Elkészítés:
– Nagyon fontos, hogy a tészta hozzávalói, beleértve a vajat, a lisztet és a (gyúró)tálat is, hidegek legyenek, így fogja a végleges tészta megőrizni az omlós textúráját. A linzernél nagyon fontos a zsiradék használata, a legjobb, ha jó minőségű vajjal dolgozunk, de margarinnal vagy zsírral is készíthető. Drága Nagyikám szerint az arány mindig 1:2:3, vagyis egy rész cukor, két rész zsiradék és három rész liszt (kb. 30 dkg lisztarányonként van szükség 1 tojásra). Ha csak a tojássárgáját használjuk, még szebb színe lesz a linzernek és nem lesz kemény. Cukrásztankönyvek szerint azonban a tojás el is hagyható a receptúrában, így ideálisan színezhető ételfestékkel vagy markánsabb fűszerekkel (például sáfránnyal) a tészta. Gyorsan kell összegyúrni a hozzávalókat is, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon vissza a vaj. Robotgéppel a legideálisabb! Gombóccá formáljuk, majd frissen tartó fóliába csomagolva minimum fél órát pihentetjük hideg helyen. Lisztezett munkafelületen, kis adagokban nyújtsuk ki a tésztát mintegy fél centi vastagra, és szaggassuk ki. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig sütjük. Ha már majdnem kihűltek, tölthetjük, díszíthetjük is – árulja el a titkot Bea.
Halloween a Veol Bisztróban
Fotók: Fülöp Ildikó/NaplóHiggyenek neki: az elkészült linzer álom! Ropogós, de a szájunkban elolvad – valóban olyan, amit gyerekkorunkban csak a nagyink volt képes megsütni.
A halloweeni tálra kerülő sütik
1. Boszorkányujjak:
Nem nyújtjuk ki a tésztát, hanem kisujjnyi vastag, kb. 10-11 cm-es hengereket gyúrunk, késsel mindegyik „ujjon" 3-3 kis metszést ejtünk, az egyik végén kiskanállal kiképezzük a köröm helyét, melyre majd – sütés után – mandulaszemeket ragasztunk málnalekvárral, mindent a „véres hatás" illetve a „nagyon undi, de nagyon fincsi" összhatás kedvéért (ha van még erőnk, kis kakaóporos ecsettel fokozhatjuk a „ráncos-banyás" életérzést...
2. Vidám tökfilkó:
Tökös sütikiszúróval párosan formákat szaggatunk, szemet, szájat kivágva, és sütés után pikáns lekvárral összeragasztjuk.
3. Rémisztő szellemek:
Szívecskés sütikiszúróval párosan formákat szaggatunk, félbevágjuk a szívecskéket, kicsit elnyújtjuk a a sablont, dekorcsövekkel szellemarcot készítünk, sütés után mogyorókrémmel összeragasztjuk.
4. Kéz, láb, fej „nélküli" emberkék:
A hagyományos mézeskalács figuráink halloweeni változata, mely olvasztott csokival, színezett cukormázzal, cukor díszekkel tovább bővíthető...
5. Szomorú halálfej:
Kör alakú sütikiszúróval, dekorcsövekkel arcot varázsolunk, majd késsel (metsző vonalakkal) „szájat" formázunk szegény emberünknek...
Félelmetesen jó sütést!