Csodálatos teljesítmények

2024.09.17. 14:00

Állati legek: bemutatjuk a Veszprémi Állatkert különleges lakóit

Fedezd fel a Veszprémi Állatkert legkülönlegesebb lakóit! Ez az egyedülálló környezet nemcsak a természet szépségeit͏ rejti magában͏, hanem az állatvilág lenyűgöző rekordereivel is büszkélkedhet.

Itt található a legnagyobb testű madár, a leglassúbb szárazföldi emlős, valamint a legmagasabb és leghosszabb élőlények is. Azt is megtudhatod, melyik állatuk birtokolja a legidősebb lakó címét. Készen állsz, hogy megismerkedj ezekkel a csodálatos állati teljesítményekkel?

Pablo nemcsak a magyarországi állatkertek legidősebb orrszarvúja, hanem az állatkert legidősebb lakója is
Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint
  • A strucc az összes ma élő madár közül a legnagyobb testű és a leggyorsabban futó faj. Akár négyméteres lépéseivel képes elérni az 50 km/h sebességet is. (Testsúlya miatt – ami elérheti a 140 kilogrammot is – röpképtelen madárnak minősül.)
  • A vadaspark látogatói találkozhatnak a világ leglassabb állatával, az energiatakarékosság mintapéldányával, a lajhárral. Mozgási sebessége ͏mindössze͏ 0,004 km/h.
  • A Veszprémi Állatkert kiemelkedő lakói a zsiráfok, amelyek a legmagasabb állatok az intézményben. A hím zsiráfok szarvának csúcsa akár 5,5 méter magasan is lehet a föld felett, amit hosszú lábaiknak és közel 2,5 méteres nyakuknak köszönhetnek. Érdekesség, hogy ez a nyak, hasonlóan más emlősökhöz, mindössze hét csigolyából áll.
  • A Kölyökdzsungelben megismerkedhetnek a látogatók egy olyan hüllővel, amely a hosszúsági rekordot tartja. A szalagos tigrispiton, amely a tigrispiton alfaja, az egyik leghosszabb óriáskígyóként akár tízméteresre is megnőhet.
Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint
  • Az állatpark méltán lehet büszke arra, hogy Magyarország legnagyobb teveállománya is itt található.
  • Végezetül: az állatkert kedvencei közé tartozik a nemrég 47. születésnapját ünneplő Pablo, aki nemcsak a magyarországi állatkertek legidősebb orrszarvúja, hanem az állatkert legidősebb lakója is.

Titzl Vivien

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában