Egyedülálló harmónia

2024.09.08. 19:50

Őszi varázslat a Bakonyban: a kikericsek mesés világa (képgaléria)

Ahogy az ősz lassan beborítja a Bakony lankáit, az erdők és mezők megsárgult levelei között különleges színfoltok bújnak meg. Az útszéli árokpartokon megpillantott kikericstelepek szinte varázslatként törnek elő a fű közül, mintha az ősz apró csodáit hirdetnék. Ezek a lila virágok nemcsak látványukkal, de a természet egyedülálló harmóniájával is elbűvölnek minden arra járót.

Prókainé Fülöp Ildikó

A kikerics (Colchicum autumnale) ősszel virágzik, amikor a természet már nyugalomra készül, s épp ebben rejlik a varázsa. Amikor már a legtöbb növény elhervadt, és a hűvösebb időjárás felé fordulunk, a kikerics akkor bontja szirmait, mintha az utolsó pillanatokig ragaszkodna a nyár emlékéhez. Finom, lila szirmai könnyedséget és romantikát sugároznak, ahogy a halvány őszi napsütésben tündökölnek.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Bár szépsége szemet gyönyörködtető, fontos tudni, hogy a kikerics mérgező növény. Ez az ősi vadvirág a kolchicin nevű anyagot tartalmazza, amely komoly veszélyt jelenthet, ha nem kezeljük kellő tisztelettel. Ennek ellenére számos népi gyógymód alapját képezte a történelem során, különösen reumás és gyulladásos megbetegedések kezelésére használták. Mára azonban inkább az orvostudomány speciális területein alkalmazzák a belőle kivont hatóanyagot.

A Bakony domborulatai között megbúvó kikericsek nemcsak az őszi tájat színesítik, hanem emlékeztetnek arra, hogy a természet mindig képes újra és újra elbűvölni minket, még akkor is, amikor azt hinnénk, hogy már minden szépség eltűnt. Ahogy a levelek sárgulnak és a nap fénye lágyabbá válik, a kikericsek virágzása olyan, mint egy utolsó szerelmes levél az elmúló nyártól az érkező tél felé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában