Stílus

2 órája

Kirobbanó hangulatban: újrafelhasználással készült ruhák divatbemutatója a Balatonnál

A fenntarthatóság jegyében készült, újrahasznosított ruhákból lehetett látni fergeteges hangulatú divatbemutatót a balatonalmádi Magtárban szombat este, melyeket a városban élő Vincze-Bor Viktória tervezett és állított össze. A különleges ruhákat a Nagyné Czuri Eszter vezette Balatoni Női Vállalkozók Egyesület elnöke rendezvényén mutatták be.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Ne vásároljunk újat, higgyük el, nagy értékek lapulnak meg a szekrényünkben, egy kis kreativitással, átalakítással összehozhatunk egy új és menő darabot a régi ruháinkból, ami ráadásul nem jön velünk szembe az utcán, mert csak egy van belőle, így érvelt Vincze-Bor Viktória. Hozzátette, a tapasztalatok szerint ezeket a holmikat az emberek büszkébben és többször viselik, mint a tucatholmikat. – Ne dobd ki, alkoss újat! – javasolta. A Balatonalmádiban élő divattervező profikat idéző amatőr modelleken és alkalomhoz illő zene mellett mutatta be különleges darabjait, melyek mindegyike régi, megunt ruhákból, maradék darabokból állt össze.   

Vincze-Bor Viktória divattervező régi ruhákból összeállított divatbemutatót rendezett Fotó: Nagy Lajos    

Viktória elmondta, a cél a Föld megmentése, hogy ne halmozzunk fel ruhahulladékot. Az a jó, követendő eljárás, ha elajándékozzuk a megunt holmit, illetve konténerbe tesszük, elcseréljük, állatmenhelyekhez juttatjuk el, hogy ne a szemétbe kerüljön. 

Mint ismert, a világban 92 millió tonna ruhahulladék található, minden másodpercben megtelik egy teherautó raktere. Ez a hulladék 2030-ra 135 millió tonna lesz, sok darabnál festéket is használnak, ami kedvezőtlen az egészségre. Sok ruha műanyagból készül, melyek mintegy 200 év alatt bomlanak el. A ruhatemetők Európában is bármikor megjelenhetnek, ma Chilében található a legnagyobb.  

A fenntarthatóság jegyében szervezett divatbemutatótt üdvözölte Nagyné Czuri Eszter is, aki megjegyezte, a mostani rendezvénysorozat célja, hogy a Balatonnál élő vállalkozó nők találkozzanak egymással, fejlődésük érdekében szakmai programokat szerveznek számukra, és sokat jelent, segít nekik az is, hogy megismerik működésüket.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában