Hétvégi túrázás

2 órája

3+1 tipp a Balaton-felvidék kihagyhatatlan őszi csodáinak felfedezéséhez (képgaléria)

Kőtömbökkel borított liget és palotarom, három Árpád-kori templom maradványai és gyaloglás a vulkán belsejében – három tippet adunk a Balaton-felvidék kihagyhatatlan őszi csodáinak hétvégi felfedezéséhez. Egy úticélt pedig ráadásképp ajánlunk, mert érdemes ellátogatni a tanúhegyek legészakibb testvéréhez.

Rimányi Zita

A Bakony csodálatos látnivalói mellett a Balaton-felvidéken is szebbnél szebb helyeket fedezhetünk fel. Nagyon sok érdekességet lehet fellelni, amelyek közül saját tapasztalatai alapján ajánlott hármat olvasónk, Mészöly János. Ezeket családostól felkereshetjük tanácsai alapján a hétvégén.  

A Szent Péter-dörgicsei kettőstemplom romjai
A Szent Péter-dörgicsei kettőstemplom romjai 
Fotó: Mészöly János / Forrás: olvasó

1. Kőtömbökkel borított liget és palotarom

Szentbékkálla mellett található a kőtenger, amely hatalmas kőtömbökkel borított, ligetes erdőben fekvő terület. A Balaton-felvidék egyik legérdekesebb geológiai kincse, ahol nagyszerű élmény a sziklaalakzatok közötti séta. Fel lehet mászni a homokkő formákra és a híres Ingókövet is meg tudjuk ingatni, ha bátrak vagyunk. Ha errefelé kirándulunk, akkor tegyünk egy sétát a szépséges Szentbékkálla községben, keressük fel az itt található velétei palotaromot, és ha időnk és energiánk engedi, akkor menjünk fel a szomszédos Fekete-hegyre. Az itt lévő Eötvös Károly-kilátóból nézhetünk rá a Káli-medencére és az egyedülálló tanúhegyekre – sorolta János, aki gyakran túrázik.

Az Ingókő Szentbékkállánál
Az Ingókő Szentbékkállánál
Fotó: Mészöly János / Forrás: olvasó

2. Három Árpád-kori templom maradványai

A dörgicsei templomromok a Balaton-felvidék hangulatos látnivalói. Három Árpád-kori templom maradványait találjuk itt. A település északi részén a Kisfalud-dörgicsei pusztatemplom romját, a település közepén a Szent Péter-dörgicsei kettőstemplom romjait tekinthetjük meg. Alsódörgicsén van a leglátványosabb, a Boldogasszony-dörgicsei templomrom, amelynek csodálatos a fekvése és magas tornya teszik érdekessé. Innen nagyon szép a panoráma a Balaton irányába. Ha errefelé kirándulunk és időnk, energiánk engedi, akkor keressük fel a Kű-völgy egyedülálló szikláit Dörgicse és Vászoly települések között – ajánlja olvasónk.

Az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom
Az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom
Fotó: Mészöly János / Forrás: olvasó

3. Gyaloglás a vulkán belsejében 

Mencshely mellett található a Halom-hegyi Vulkán tanösvény és a végénél a Kossuth-kilátó. Itt megtekinthetjük az évmilliárdokkal ezelőtti vulkáni tevékenység maradványait, nyomait és besétálhatunk az egykori vulkáni kráter belsejébe. A hegy tetejére épített Kossuth-kilátóból csodálhatjuk meg a Balaton-felvidék és a Déli-Bakony vidékét.

A Halom-hegyi Vulkán tanösvény
A Halom-hegyi Vulkán tanösvény
Fotó: Mészöly János / Forrás: olvasó

+1 Séta a tanúhegyek legészakibb testvéréhez

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park sétát szervez a Kitaibel Pál-tanösvényen október 5-én. A találkozó Somlóvásárhelyen lesz a Szent Margit-kápolnánál 10 órakor. Előzetes jelentkezés szükséges.

Évezredes múltra tekint vissza a híres borokat adó hegylábi szőlőművelés a Somlónál
Évezredes múltra tekint vissza a híres borokat adó hegylábi szőlőművelés a Somlónál 
Forrás: Bfnp

Már a Kisalföld peremén magasodik a Balaton-felvidéki tanúhegyek legészakibb testvére, a Somló. A Marcal-medence sík vidékéből szigetszerűen kiemelkedő magányos óriás számos természeti értéket őriz napjainkig: a különleges bazaltformák ritka növény- és állatfajoknak nyújtanak otthont. Hazánk kultúrtörténeti értékei közé sorolhatjuk a hegytető hajdan virágzó bronzkori települését és az ugyancsak évezredes múltra visszatekintő – híres borokat adó – hegylábi szőlőművelést. E páratlan szépségű, 1993-ban alapított Somló Tájvédelmi Körzet nevezetességeit mutatja be a botanikus Kitaibel Pál nevét viselő, három kilométer hosszú, kilenc állomásból álló, önmagába visszatérő tanösvény – áll a nemzeti park invitálójában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában