Kedvencek vízközelből

2024.08.12. 17:30

Kutyabarát strandok – körülnéztünk a Balatonnál

Egyre nagyobb az igény arra, hogy házi kedvencünket magunkkal vigyük egy balatoni leruccanásra. Kutyáinknak is izgalmas a tóban fürdeni, ezért úgy döntöttünk – segítve a kutyával strandolni kívánókat –, körülnézünk, léteznek-e, s ha igen, vajon merre találhatók kutyabarát strandok. Összességében elmondhatjuk, vármegyénkből kénytelenek leszünk utazni, ha balatoni kutyás programot tervezünk.

Benkő Péter

Célszerű, ha a legközelebbi, a ma már keszthelyi kutyás strand néven emlegetett hellyel kezdjük a kutyabarát strandok számbavételét, mely egykor szabadstrand volt, s helyi állatbarátok javaslatára átalakították át kutyabaráttá. A stand árnyékos, területén agilitypályát, pihenőhelyet alakítottak ki, sőt olyan VIP-részeket is, melyeket körbekerítettek napágyakkal és napernyőkkel felszerelve.

Pulik a vízben. Jól program, remekül érzik magukat a kutyabarát strandok látogatói
Pulik a vízben. Jó program, remekül érzik magukat a kutyabarát strandok látogatói
Fotó: Dávid Barbara / Forrás: olvasó

 

A legközelebbi, a legszabadabb és a legrégibb kutyabarát strandok

 

Ez a strand augusztus 20-ig belépőjegyes, melynek ára egy személynek kilencszáz, egy kutyának pedig hétszáz forint. Magasabb ugyan a tavalyihoz képest, de megfizethető. A különlegessége a strandnak, hogy kutyajátszótér is található itt, hátránya talán csak az, hogy SUP-bérlési lehetőség itt nincs, viszont a saját eszközt szerda délelőttönként használni lehet.

A legszabadabb kutyabarát vízi fürdetőhelyre Balatonföldváron leltünk, több pozitívummal és negatívummal. Ez egy hatalmas területen elhelyezkedő kutyás fürdetőhely, sok, árnyékot adó fával. Az ebek elvégezhetik dolgukat, mert a fürdető rendelkezik erre kijelölt hellyel, sajnos gazdáik már kevésbé. Viszont aki kedvencére koncentrál, neki jó hír, hogy egy nagy füves részt alakítottak ki a kutyáknak, kevésbé jó pedig az, hogy ennivalót bent nem tudunk venni – magunknak sem. De ezt kárpótolja a környék, ahol több kutyabarát vendéglátóhely vár, s ezek nincsenek messze a fürdetőhelytől. A földvári strand kapcsán megemlítjük, nemcsak a kutyák kedvenc helye lehet, de még a gyerekeké is – tehát igazi családi fürdő- és pihenőhely, ahol méretéhez méltóan hatalmas, árnyékos játszótér várja a gyerekeket. A választásnál pedig döntő lehet, hogy erre a kutyás fürdetőhelyre a belépés ingyenes.
A legrégebbi és legtávolabbi a fonyódi kutyás strand a Balatonnál. Nemcsak kutya, hanem emberbarát is, merthogy sokat adnak a higiéniára, sűrűn kihelyezett szeméttárolók és vécék találhatók itt. A strand partja füves, a vízbe pedig rámpákon lehet besétálni a kutyával, ingyenes a parkolás, SUP-ot pedig Fonyódon bérelni is lehet. Belépődíjat természetesen kérnek, idén hatszáz forintot fizetnek a felnőtt gazdák, a diákok ennek felét, a hatéves kor alatti gyerekeknek ingyenes a belépés. A felnőttjegy árának összegét kérik egy kutya után fajtától, testmérettől függetlenül, viszont csak augusztus 31-ig kell fizetni. Megtudtuk, szeptemberben már nem, viszont a mosdó a hónap végéig még üzemel.

 

Kutyával a Balatonhoz – akár több napra is, de mi a helyzet az északi parton?

 

Ugyancsak a déli parton fedeztünk fel egy kutyabarát szálláshelyet, mégpedig Zamárdiban, mely lényegében kemping. A kutyabarátságnak itt az a lényege, hogy azok a gazdik, akik ide foglalnak szállást, kutyájukkal egy elkülönített partszakaszt vehetnek igénybe a kemping területén belül. Díjmentes, de csak az itt megszálló vendégeknek, azaz kutyabarátság ide vagy oda, ez a strand nem nyilvános.
Mindeddig a nyugati és a déli partról esett szó, s ez nem véletlen. A Balaton északi partján pillanatnyilag még nincsenek kutyabarát strandok. A kutyák fürdetését viszont engedik a Tihanyi-félszigeten. Na nem a Balatonnál, hanem a Belső-tó délkeleti sarkánál, a csónakkikötő környékén úszhatnak, fürödhetnek kedvenceink, és a közelben találtunk nem egy olyan vendéglátóhelyet – éttermet is, cukrászdát –, ahol a kutyákat is szívesen látják. A hely népszerű az állatbarátok körében, könnyű megtalálni, tábla is jelzi, merre van, belépődíj nincs. Lényegében ennyit az északi partról – merthogy más, valóban (és hivatalosan) kutyabarát strand itt nem létezik. Itt megemlítjük, mert sokan ismerték a balatonfűzfői kutyás strandot, de ezt mára sajnos bezárták. Viszont a Fövényfürdő melletti szabadstrandon sokan ismernek egy, a helyiek által jól ismert részt, ami ugyan hivatalosan nem kutyás strand, de sokan felfedezték. Más településeken pedig vagy a szigorú szabályozás akadályozza, vagy egyszerűen nem hoztak még létre kutyás strandokat. Reméljük, ez változik majd, mert igény bőven volna rájuk.

 

Autóval vagy vonaton? Az eljutás

 

Kutyával a Balatonra? Nos, akinek van autója, ő bizonyára szállítja is olykor a kutyáját, tehát az autósoknak ez nem jelent különösebb nehézséget. Mivel a déli partot vesszük célba a kutyabarát strandok kapcsán, nem muszáj megkerülnünk a Balatont, utazhatunk komppal is. A kutyák kompon szállítása megengedett, és ami a legfontosabb, a pórázt és a szájkosarat ne hagyjuk odahaza, anélkül nem szállhat ki az eb az autóból. Viszont az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján szerint veszélyesnek minősített kutya kompon nem szállítható.
Akinek nincs négykerekűje, nos, számukra a vasúti utazás lehetséges, ha kutyával a Balatonra kívánnak eljutni. A MÁV azt írta a szezon előtt, hogy jelenlegi szabályzatuk szerint a húsz kilogrammnál nem nehezebb kutyák szállítása viszonylati kutyajegy vagy kutya országbérlet megvásárlása ellenében csak a nem helyjegyköteles vonatokon megengedett, szájkosár és póráz használatával. A helyjegyes járatokon a jelenlegi szabályzat szerint a kézipoggyász megengedett méreténél nem nagyobb, zárt szállítóeszközben utazhatnak a négylábúak.

 

Mi legyen a sorrend?

  • Válasszuk ki, hova utazunk a kutyával
  • Készítsük elő a szükséges eszközöket, felszerelést
  • Tervezzük meg a Balatonnál töltött időt
  • Ha szükséges, keressünk és foglaljunk kutyabarát szállást

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában