Kertészet

2024.08.26. 15:00

Irány – a mediterrán irány!

Keszei Lajos Küngösön élő őstermelő és hobbikertész évtizedek óta foglalkozik, kísérletezik a mediterrán gyümölcsök termesztésével. Teszi ezt nem kis eredménnyel, hiszen mára tekintélyessé nőttek fügebokrai, citromfái. Az évek múlásával egyre több termést hoztak a növények – a mediterrán irány tehát nála bevált.

Benkő Péter

A mediterrán irány, az, hogy a nálunk amúgy nem őshonos növényfajták megtelepedése, és – mint az Keszei Lajos kertjében is jól látható – terméseredménye, tehát maga ez a jelenség egyértelműen bolygónk felmelegedésének, klímaváltozásának tudható be. Mert, bizonyos szempontból sajnálatos módon, a tendencia a mérsékelt éghajlati viszonyoktól egyre inkább a mediterrán klíma felé tolódott, tolódik el.

A mediterrán irány Keszei Lajos kertjében remekül bevált
A mediterrán irány Keszei Lajos kertjében remekül bevált
Fotó: önkormányzat

Első az irány visszafordítása, de addig is érdemes kiaknázni a megváltozott lehetőségeket

– Megfelelő szemléletváltás és kézzelfogható tettek szükségesek tehát ma már ahhoz, hogy mindez a folyamat lelassuljon, megálljon, még inkább visszaforduljon. Az elkötelezett klímavédelem hívei, az ezzel kapcsolatos, minden területen megjelenő éghajlatvédelmi lépések, előírások és törvények mind-mind ezt a célt szolgálják. Mivel belátható időn belül sajnos az emberiség nem képes ezt a súlyos jelenséget megállítani és visszafordítani, ezért – remélhetőleg csak átmenetileg – a társadalomnak kell alkalmazkodnia a felmelegedés okozta klímaviszonyokhoz, na meg nekünk, gazdáknak. Egyre többen meg is tesszük, hiszen a folyamat okozta károkat mindannyian jól ismerjük, viszont a klímaváltozás némi haszna – a füge, a citrom szüretelése a kertben – legalább örömet ad számunkra – mondta el lapunknak Keszei Lajos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában