Egészségpart

2024.07.07. 21:57

Életmód-tanácsadás és ingyenes szűrések Balatonfüreden

Egészségpart elnevezéssel speciálisan felszerelt buszban digitális szűrőprogramokat szerveztek a Kisfaludy strandon a napokban.

Kovács Erika

A helyszínen naponta voltak különféle szűrések és életmódtanácsokat is lehetett kérni. A szervezők elmondták, a rendezvénysorozat célja, hogy mindenkinek ingyenes szűréseket biztosítsanak és népszerűsítsék az egészséges életmódot. 

A szervezők szerint a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi szinten is kritikus, főleg a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a káros szenvedélyek miatt. Sok betegség, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák rendszeres szűréssel időben felismerhetők, kezelhetők, életmódváltással meg lehet előzni ezeket. 

A balatonfüredi strandon részt lehetett venni bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, ahol a korábbi Egészségpart szűréseken minden nyolcadik embernél találtak beavatkozást igénylő elváltozást. Szakemberek elmondták, a korai stádiumban felismert melanóma (bőrrák) hatékonyan kezelhető. 

Az idei szűrőprogramban a korábbinál is nagyobb szerepet kaptak a digitális és mesterségesintelligencia-alapú megoldások. Az Egészségpart digitális egészségügyi szűrőközpontja ezúttal is helybe ment, így a nyári szabadság alatt a strandokon, illetve azok közelében lehetett igénybe venni a szűréseket. 
Az Egészségparton lehetőség adódott általános állapotfelmérésre, emellett volt vércukor-, triglicerid- és koleszterinszint-mérés, vérnyomás- és pulzusmérés, bőrgyógyászati szűrővizsgálat, digitális szájüregi szűrővizsgálat, életmódkockázat-felmérés, funkcionális mozgásminta szűrés, testösszetétel-vizsgálat, dietetikai tanácsadás. Mindemellett szerveztek különféle interaktív programokat kicsiknek és nagyoknak játékkal, sporttal, zenével, tánccal. 

Állomások és időpontok

Az Egészségpart digitális szűrőközpontja június, július és augusztus három hétvégéjén három balatoni strandra látogat el, Balatonfüred után július 19-től 21-ig Balatonalmádiba, augusztus 9-től 12-ig Gyenesdiásra. A program a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezésében, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ támogatásával, a helyi önkormányzatok és képviselők hozzájárulásával valósult meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában