Demoscene party és retró játéktalálkozó

2024.06.30. 09:00

Negyedszázada Árok party

Huszonötödik alkalommal zajlott a városban a retró számítógépes találkozó, az Árok party. A program pénteken kora délután kezdődött, és vasárnap hajnalig tart. Guzslován Gábor és Oszvald Balázs fő szervezőtől a névadásról megtudtuk, hogy valami jól hangzó magyar nevet kívánták választani, amelyet a külföldről érkezők is ki tudnak ejteni.

Tisler Anna

Az évente megtartott demoscene party és retró játéktalálkozó híre egyre terjedt, vált széles körben ismertté. A helyszín is annak megfelelően változott, az első volt az egykori gyermekek háza klubhelyisége, majd Bakonygyepesen és Ajkarendeken egy ház kertje, ekkor még csak 25-30 résztvevő volt. Hosszú évekig az ajkarendeki iskola tornaterme volt a helyszín, harmadik éve pedig a Jégcsarnok. Ma már 200-250 fős a látogatói létszám. A törzsgárda évek óta ugyanaz, és mindig érkeznek új érdeklődők. 

Guzslován Gábor és Oszvald Balázs
Guzslován Gábor és Oszvald Balázs
Fotó: Gyarmati László 

Idén Ausztriából, Svédországból és Lengyelországból is érkeztek. A többség a negyvenes, ötvenes korosztályhoz tartozik, ők nosztalgiázni akarnak, emlékezni gyerekkoruk gépeire, számítógépes játékára, az azokhoz tartozó közösségi élményekre. A fiatalabbak kíváncsiak arra, hogy szüleik, nagyszüleik milyen gépeken tanultak, játszottak. A bemutatott gépek többségét az 1980-as években használták, de a látogatók egy saját építésű géppel is találkozhattak.

Huszonötödik alkalommal zajlott a városban a retró számítógépes találkozó
Huszonötödik alkalommal zajlott a városban a retró számítógépes találkozó
Fotó: Gyarmati László

Az Árok party egy művészeti alkotó rendezvény, csak itt retró számítógépeken zajlik a verseny. Az egyik feladatban a programkódot kellett kisebbre venni, minden versenyző beleadta a tudását, hogy lefaragjon minél több bitet úgy, hogy a látvány megmaradjon. Este a zene, az audiovizuális programok és a képek versenye zajlott. A közönség dönt arról, hogy melyik volt a legjobb alkotás, rajz, zene, demó. A legjobbak érmet, oklevelet és ajándékot kapnak. Szombat este grillezést is tartottak. A fő szervezőtől megtudtuk, hogy a gördülékeny lebonyolításért egy csaknem 30 fős, összeszokott csapat felel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!