Idézetek Bernard és Sixtus atyától, Izsák perjeltől és Bernát apáttól

2023.01.22. 16:00

Kilenc gondolat bakonybéli és zirci szerzetesektől

Bakonybéli és zirci, bencés és ciszterci szerzetesek tavaly többször is nyilatkoztak lapunknak. Ezekből a múlt évben megjelent cikkekből gyűjtöttünk össze pár idén is fontos üzenetet.

Rimányi Zita

Bérczi László Bernát ciszterci szerzetes, zirci apát

Fotó: Pesthy Márton/napló

Bérczi L. Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság apátja: "Zircen a nyugodt atmoszféra az, amit először tudunk megosztani az ide érkezőkkel és segít nekünk is Istenhez közelebb kerülni. Hitünket, békénket a jó Istentől kaptuk, részünkre is ajándék, s a hála és az öröm úgy nő a szívünkben, ha azt megosztjuk másokkal. Azért kaptuk, hogy továbbadjuk, ezáltal növekedjünk."

"Ha egy találkozás nem felszínes, hanem a szeretetre és az igazságra épül, akkor mindkét fél gazdagodni fog belőle, ilyen az igazi találkozás. Találhatunk alkalmas helyet, légkört mély, gazdagító találkozásokra: Istennel, a barátainkkal, és talán önmagunkkal is."

Marton Bernard atya, ciszterci szerzetes: "A jelen az ajándék, ezért egyszerű annak a megfejtése, mit érdemes leginkább ajándékoznunk, mi lehet a legbecsesebb meglepetés, hogyan tudunk magunknak és szeretteinknek, egymás lelkében igazán ünnepet teremteni: úgy, hogy teljes lényünkkel jelen vagyunk nekik. Így válhatnak valóra a legbensőbb óhajok."

Marton Bernard ciszterci szerzetes Fotó: Rimányi Zita/Napló

Baán Izsák bencés szerzetes, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor perjele: "Természetes, hogy feszültség van az ideáljaink és aközött, amire képesek, készek vagyunk. Ez a feszültség termékeny is lehet, ha nem engedünk a kiábrándultságnak, a fásultságnak, ha készen állunk naponta újrakezdeni. Minden apró, jelszerű vállalás, néhány perc csend, befelé figyelés, kevesebb online jelenlét, önként vállalt lemondás egy-egy apró lépés afelé, hogy az ünnepre legyen bennünk hely, kicsivel nagyobb tágasság arra, hogy befogadjuk a szeretetet: Istenét és a másik emberét."

Baán Izsák perjel

"A jótékonykodás során minden olyan apró gesztus, amelyben szabadon, ellenszolgáltatást nem várva tudok mások felé fordulni, adni az időmből, figyelmemből, anyagi javaimból, örök értékkel bír, megnyitja a szíveket, lebontja a falakat, segít abban, hogy kilépjünk lövészárkainkból, bezárt kis világunkból. Ha ráérzünk az ízére, ha látjuk a jót növekedni, akkor talán máskor is képessé válunk rá."

"A lényeg szerintem az, hogy legyenek kérdéseink, valódi kérdéseink. Ha megtaláljuk magunkban a vágyat, hogy mélyebben nézzünk rá az életünkre, ha készek vagyunk egy kicsit megállni, kitenni magunkat annak, hogy termékeny üresség keletkezzen bennünk, akkor ebben a csendben a lelkünk maga fogja felszínre hozni életünk igazi kérdéseit. Akkor már csak ahhoz kell bátorság, hogy ne meneküljünk el előlük."

Dékány Árpád Sixtus ciszterci atya, olaszfalui plébános: "Énekléskor nem elég, hogy én énekeljek, egész személyiségünkkel kell ezt tenni, akkor más lesz hallgatni is: formálja az előadót, megérinti a vele lévőt, emberibbé teszi a kapcsolatokat."

"A művész általában kapocs a szakralitás és a valóság között, ezért rokon lélek a pappal. Hasonló a küldetésünk, de a keramikusé például még paposabb, mert még emberibben, plasztikusabban fejezi ki, jeleníti meg az Istentől való gazdagságot."

Dékány Árpád Sixtus

"A művészi alkotások vonzzák a tekintetet, nemcsak a vizualitás, a látottak révén, hanem főleg lelkiségükkel. Azt az üzenetet közvetítik, hogy hasonlóképp mi is megfogalmazhatjuk érzelmeinket alkotásainkban, a teremtett világban felfedezhetjük alkotottságunkat és rájöhetünk, hogy mindannyian tudunk alkotni. A művészet erre mutat rá." 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában