csak legyünk kreatívak

2020.04.05. 07:00

Kaspó, vödör, lavór, fazék: Bármiből készíthetünk már virágtartót

Manapság meglehetősen szabadon választhatunk a különféle tartókat, edényeket illetően, ha virágot szeretnénk ültetni a lakásban, vagy a teraszon. Keressük elő a régi piros zománcos fazekat, a bádog öntözőkannát, nagyobb bögrét, ha nem használtuk ezeket évek óta semmire, mostantól virágtartóként kelhetnek új életre.

Tóth B. Zsuzsa

A tapolcai Rompos lányok, Tündi és Dia szerint kaspóba és egyszerű, nagy üvegbe is ültethetünk virágot

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Nemcsak a klasszikus kaspóban mutathat jól egy cserepes virág, hanem akár egy nagyobb befőttes üvegben, búra alatt, fületlen fonott kosárban, öreg faládában, csak a fantáziánk szab határt. Remek virágtartónak való tárgyakat találhatunk otthon a padláson, a fészerben. A vidéki stílust kedvelők ezekbe rend szerint klasszikus paraszt muskátlit ültetnek, de kerülhet egy faládába, zománcos vájlingba levendula, vagy fűszernövény is. Akár kis fűszerkertet varázsolhatunk egy nagyobb lavórból.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A modern stílust kedvelők minél egyszerűbb, például egyszínű kerámia, vagy beton edénybe tegyék például az orchideát, amely egyébként speciális földet igényel, erre ügyeljünk. A mediterrán hangulatot erősítik a natúr, vagy festett agyagcserepek, a színes kerámiák, a horganyzott bádogból készült locsolókannák, mosófazekak, fából készült virágládák, dézsák. Utóbbiakban kis tavat is létrehozhatunk, ehhez azonban körültekintően kell eljárnunk a bélelést, telepítést illetőn. Nem csak a tartósság miatt, hanem a megfelelő növények és a halak kiválasztása miatt ugyancsak.

A tavaszi virágok, hagymások a lakásban bármilyen kis edényben jól mutatnak, később lecserélhetjük a növényeket nyáriakra
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A lakás, a terasz stílusához illeszkedjen a virágtartó és a virágok stílusa is, a tartók csak egy stíluson belül keveredjenek. Például jól mutathat egy rusztikus bádog mosófazék a zománcos vödör és a fából készült dézsa mellett, de a kerámia virágtartó, az UV-álló kaspó már nem illik a társaságukba. Gondoskodjunk róla, hogy az edények alján legyen rés a felesleges víz elfolyásához.

Ültetés előtt kavicsot tegyünk az edény aljába, és akár önszabályozós öntözőt is beszerezhetünk, hogy biztosan ne száradjanak ki majd a nyári melegben sem a növények. Ugyanis az edénybe ültetett virágok öntözéséről rendszeresen kell gondoskodni, sőt, a tápanyag-utánpótlásról nem különben, főként a nyári időszakban. A klasszikus cserép- edények maguk is beszívják a vizet, viszont azt követően tárolják is, ezt vegyük figyelembe locsoláskor. A tavaszi virágoktól elbúcsúzva nyáron, majd ősszel az évszakhoz illő új növényeket ültethetünk a tartókba. Például petúniát, majd árvácskát vagy különféle hangákat.

A tapolcai Rompos lányok, Tündi és Dia szerint kaspóba és egyszerű, nagy üvegbe is ültethetünk virágot
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Egyszerűen megoldhatjuk a díszítést és elegáns hatást érünk el, ha a bejárati ajtó két oldalára egy-egy egyforma virágtartó edényt helyezünk, akár törpe, vagy nagyobb oszlopos tujával, az edény méretéhez és az igényeinkhez igazodva. Nem csak év végén helyezhetünk a tujákra kis elemes égősort, hanem akár egész évben hangulatossá tehetjük ilyen módon a bejáratot. Az ajtóra pedig készíthetünk örökzöldből egy stílusában a tujákhoz illő ízléses kopogtatót, koszorút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában